Apolinářská nedonošeňátka pomáhají matkám v náročné situaci. Jaké je porodit nedonošené dítě?

19. leden 2019

Paní Magda Chvalinová vystudovala filologii a interní komunikaci. V současnosti se její veškeré síly upínají k výchově malého syna Tobiáše. Narodil se ve 30. týdnu těhotenství, vážil 800 gramů. Jaké je starat se o nedonošené miminko? A jak pomáhá spolek Apolinářská nedonošeňátka, který Magda Chvalinová spoluzaložila? Ptala se Patricie Strouhalová.

Předčasně narozené děti trápí spousta obtíží. Jedním z problémů je krmení, protože nedonošené děti nemají vyvinutý trávicí systém ani sací reflex. Jsou krmeny sondou do žaludku. Trvá několik měsíců, než má dítě sílu zkoušet se samo nakrmit. „Odbourání sondy je pro matku psychicky náročný moment. Bojíte se, jak to vaše dítě zvládne,“ svěřuje svou zkušenost Magda Chvalinová.

Další problém je dech. Předčasně narozené děti nemají vyvinuté plíce, což jim rovněž znemožňuje kojení, při němž koordinují dech a polykání. Bedlivě se hlídá také zrak, protože nedonošené děti často trpí retinopatií, poškozením oka vlivem předčasného porodu.

Pro hospitalizaci miminek s rodiči nejsou prostory ani peníze, říká primář motolské neonatologie

Nové resuscitační vyhřívané lůžko pro novorozence

Přestože předčasných porodů mírně přibývá, stále platí, že díky vysoce profesionální péči má Česká republika velmi nízkou novorozeneckou úmrtnost. Stále je ale co zlepšovat, říká primář novorozeneckého oddělení nemocnice Motol Miloš Černý.

Další náročnou situací pro matku je samotný porod. Protože stav předčasně narozených dětí je kritický, zdravotnický personál se nestíhá věnovat samotné matce. „Pro mě to byl nejhorší zážitek. Tobiáš se narodil v devět ráno a já se o jeho zdravotním stavu dozvěděla ve dvě odpoledne. Kromě toho jsem byla na pokoji se dvěma maminkami, které už si svoje děti chovaly a já měla prázdnou náruč,“ dojatě vzpomíná Magda.

Čtyři matky, které za sebou mají náročnou zkušenost předčasného porodu, založily spolek Apolinářská nedonošeňátka. „Jsem hrdá, že se nám podařilo vybrat přes 100 tisíc na lampičky k inkubátorům. Pořád ale máme co dělat, aby byla situace ideální,“ říká Magda. A jedná se o praktické věci. Maminky dětí v inkubátorech tráví v nemocnici celé měsíce a pomohly by jim základní věci: „Drtivá většina financí jdou na přístroje, léky, ale peníze se nedostávají na to zpříjemnit pobyt miminku a mamince v nemocnici."

Jak podpořit Apolinářská nedonošeňátka se dočtete na jejich webových stránkách. V sobotu 26. ledna se v pražském Vnitroblocku bude konat dobročinný bazar. Výtěžek bude rovněž sloužit pro nedonešené děti a jejich rodiče.