Arboristé ošetřili zbylé jerlíny japonské na nábřeží v Pardubicích. Jeden se vloni vyvrátil

16. listopad 2021 10:55

Arboristé na Wernerově nábřeží v Pardubicích prořezali tři vzrostlé jerlíny japonské. Vloni se čtvrtý strom samovolně vyvrátil. Znalci pak navrhli ošetření zbylých stromů.

Jerlíny jsou památnými stromy od roku 1994, jejich věk se odhaduje zhruba na 100 a více let. „Jeden jerlín se vyvrátil loni v září. Strom měl jeden kořínek, ostatní byly uhnilé. Památné stromy mají zvýšenou ochranu, i když je ošetření k jejich prospěchu, tak jsme museli vydat rozhodnutí o zásahu do památných stromů,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí Miroslav Míča.

Arboristé ošetřují vzrostlé jerlíny japonské na Wernerově nábřeží v Pardubicích

Odborníkům se nepodařilo dohledat, jak jsou čtrnáctimetrové stromy staré. Podle obvodů kmene, které jsou od 170 do 220 centimetrů, odhadují, že je na nábřeží někdo vysadil minimálně před 100 lety. „Čtvrtý strom zatím vysazovat nebudeme, aby mladý jedinec netrpěl stresem při stavebních pracích. Město totiž plánuje revitalizaci nábřeží,“ řekl Míča.

Ošetření stromů by mělo zamezit pádů kmenů či větví. Arboristé prořezali větve, koruny mají zredukovat o 30 procent. Do korun následně instalují bezpečnostní vazby. Část dělají z vysokozdvižné plošiny, část pomocí stromolezecké techniky. „Zásahy jsme zadali na základě znaleckého posudku a tahových zkoušek, což je metoda, kterou se určuje stabilita stromu. Jak je strom bezpečný,“ řekla Eva Kindlová z odboru životního prostředí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související