Archeologický průzkum pod budoucí D35 zastavili farmáři dřív, než začal

19. duben 2017

O Velikonocích začal archeologický průzkum na trase budoucí dálnice D35 z Opatovic do Ostrova. Odstartoval ale jen částečně - z některých pozemků geodety a archeology vyvedla policie. Podle některých farmářů, kteří mají dané polnosti v nájmu, tam totiž nemají co dělat.

Ředitelství silnic a dálnic sice má všechny pozemky pod budoucí dálnicí vykoupené, ale na některých ještě byly platné nájemní smlouvy. V úseku Opatovice - Časy prý ŘSD tyto smlouvy vypovědělo včas. Tam už je trasa vykolíkovaná a může se pracovat, ale na úseku Časy - Ostrov to podle zemědělců silničáři poslali pozdě a oni tak prý mohou na polích hospodařit až do konce letošního září.

Teď, když na pozemky přišli vyměřovači a archeologové, se to některým farmářům nelíbí, a ještě míň by se jim líbilo, kdyby na jejich pole vjela těžká technka. Hospodáři na pole s obilím často pobírají dotace, a kdyby jim bagry lány rozryly, tak by je buď nezískali, nebo museli vrátit. Vadí jim také špatná komunikace ze strany státu.

Čtěte také

Ředitelství silnic a dálnic reaguje jednoznačně - smlouvy sice skončí až na konci září, ale výstavba dálnice je důležitější, a je ve veřejném zájmu. Mluvčí ŘSD Jan Rýdl v tom vidí snahu farmářů výstavbu dálnice zpomalit.

„Vždycky výstavba dálnice bude stavba ve veřejném zájmu. A ta je samozřejmě přirozeně nadřazena nejen zájmům jednotlivců, ale i mnohým právním dokladům a krokům.“

Navíc podle něj farmáři o začátku prací moc dobře věděli, protože dálnice se plánuje už řadu let. ŘSD také všem pronajímatelům pozemků nabízí peněžní odškodnění za ušlý zisk, to ale někteří farmáři odmítají.

Průzkum pokračuje dál

Podle ŘSD bude průzkum v hodnotě téměř dvou set milionů korun pokračovat. A to i přes to, že někteří farmáři podali na silničáře trestní oznámení kvůli nedovolenému vstupu na cizí pozemek. Kdyby se práce zastavily, tak by to stavbu dálnice opět minimálně o rok oddálilo.

autor: zen
Spustit audio