Armáda reaguje na situaci ve světě. V Chrudimi vznikl výsadkový pluk

7. říjen 2020

Oficiálně 1. října 2020 vznikl v Chrudimi výsadkový pluk a datum nebylo vybráno náhodně. Ve stejný den roku 1947 bylo založeno Československé výsadkové vojsko.

Historická návaznost je pro členy pluku důležitá. „Koneckonců čestný název našeho útvaru je „Československých parašutistů“, dlouholetým patronem byl generál Klemeš, který byl nedaleko Chrudimi vysazený v rámci operace Platinum Pewter, takže pro nás to není jen historie,“ vysvětluje zástupce velitele 43. výsadkového pluku Ivo Zelinka.

Čtěte také

Z toho, že se po dlouhých letech příprav povedlo v Chrudimi vybudovat pluk má radost. „Nemám děti, ale předpokládám, že to je pocit, jako když se narodí dítě. Připravovali jsme to přes dva roky, teď se to poprvé nadechlo, je potřeba o to pečovat minimálně první tři roky, aby z toho něco rozumného vyrostlo.“

Kasárna vyroste

Změna praporu na pluk s sebou také nese nutnost přizpůsobit zázemí. Armáda chystá nákup pozemků a začala s přestavbou kasáren.

„Z hlediska infrastruktury je to běh na dlouhou trať. Každý, kdo jezdí kolem, mohl vidět, že budova kasáren vyrostla o jedno patro, tam získáme kapacitu řádově 150 mužů a žen navíc. Ale to je jen první krok. Bude tam například rekonstrukce zbrojního skladu nebo jídelny. Postavíme nový multisklad, multifunkční administrativní budovu a tak dále. Celkem budou tři stavební etapy. Ta poslední končí zhruba v roce 2026,“ říká Ivo Zelinka.

Nové úkoly

Důvodem změny je podle armády změna bezpečnostní situace ve světě. Armádu a chrudimský výsadkový pluk tak čekají i nové úkoly. „K běžným výsadkovým úkolům jako operace na ovládnutí letišť, léčky, přepady, operace v týlu nepřítele a podobně přibydou úkoly, které jsme předtím nebyli schopní plnit. Prvním je síla okamžité reakce, pak taktické úkoly jako záchrana sestřelených osádek nebo evakuace civilistů v nouzi,“ vyjmenovává Zelinka.

Velitel chrudimských výsadkářů podplukovník Ivo Zelinka

Vznik výsadkového pluku v Chrudimi ale není jedinou reakcí armády na situaci ve světě. „Byť na ten pluk je zaměřena největší pozornost, je to jen jedna z triády nových schopností. Řada lidí určitě slyšela o Velitelství kybernetických a informačních operací, které bylo vytvořeno v Brně. A v Rakovníku vyrůstá nový prapor logistického zabezpečení pro spojenecké síly. Prostě svět po roce 2014 není stejný jako před ním,“ vysvětluje Ivo zelinka.

Výsadkáři na sítích

Pluk se také víc otvírá lidem na internetu. Na sociálních sítích publikuje videa a fotky z náborů i nácviků. „Ve chvíli, kdy chceme růst tempem řádově o 100 kluků a holek ročně, tak musíme nabrat kolem 200 lidí. Nabíráme hlavně mileniály a teď už také generaci Z. A to jsou lidi, kteří nepamatují svět bez sociálních sítí. A my musíme mluvit jejich jazykem. Takže z toho důvodu se musíme přizpůsobit jejich vnímání světa,“ vysvětluje Ivo Zelinka.

Spustit audio

Související