Arnoštovi letos vyprší technická. Pardubice zvažují opravu i nákup nové lodi

22. únor 2021

Pardubice zvažují, jak zajistit pokračování rekreační plavby po Labi. Výletní lodi Arnošt z Pardubic, která patří společnost Pardubická plavební, vyprší v listopadu desetiletá platnost osvědčení. Radnice si nechá zpracovat posudek, zda se snažit o jeho prodloužení, nebo raději koupit nové plavidlo.

Čtěte také

„Musíme se rozhodnout a zjistit, jestli půjde loď opravit, aby získala technickou, a kolik by to stálo, nebo zda je lepší koupit loď novou, a vůbec celkově jak dál s akciovou společností jako takovou,“ uvedl náměstek primátora Jan Mazuch (ODS).

Ve firmě Pardubická plavební vlastní město a Nadace pro rozvoj města Pardubic společně 42,08 procenta akcií. Pardubický kraj drží 5,73 procenta, město Přelouč 1,27 procenta. Zbývajících 43,42 procenta patří Martinu Vaškovi. Ten Pardubicím nabídl, že jim svůj podíl prodá.

Loď Arnošt z Pardubic pluje po Labi

Cenu by určil znalecký posudek hodnoty společnosti, které patří také přístaviště. Odhadem by činila šest milionů korun. Vedení města se předběžně k odkupu staví vstřícně.

Soukromý vlastník by zřejmě nechtěl do oprav nebo pořízení nové lodi investovat větší částku. Dopravní podnik města Pardubic, který loď provozuje, má do konce dubna předložit ekonomický rozbor a předběžný harmonogram dalších kroků. „Musíme si vyhodnotit, zda to pro nás má smysl, nebo ne,“ dodal Mazuch.

autor: Honza Ptáček | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související