Atentát v Sarajevu. Když úřaduje náhoda

Ta akce se nepovedla. Všichni útočníci selhali, jejich terč přežil a zmizel. Přesto následník rakousko-uherského trůnu František Ferdinand d‘Este svému osudu neunikl. Napsal Tomáš Kaucký. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Krátce poté zahynul rukou atentátníka společně s manželkou Žofií Chotkovou. Co se v ulicích Sarajeva 28. června 1914 vlastně dělo? Na arcivévodovu kolonu aut původně číhalo sedm atentátníků, ale bombu hodil jen jeden z nich. Navíc minul a policie ho na místě zadržela. To bylo ze strany útočníků vše.

Vyšel z lahůdkářství a vystřelil

Jeden ze spiklenců, mladý bosenskosrbský aktivista Gavrilo Princip se s rakouským arcivévodou posléze setkal znovu, a to vlivem zvláštní shody okolností. Návštěva Františka Ferdinanda v Sarajevu byla pečlivě naplánovaná, ale postihla ji série změn, zmatků a nedorozumění. Vše korunoval český řidič jeho limuzíny, který špatně odbočil a musel couvat zpět na správnou cestu.

V ten moment vyšel z přilehlého lahůdkářství Princip, ještě rozmrzelý z toho, že atentát nevyšel. Když přímo před sebou spatřil vůz s Františkem Ferdinandem, nemohl uvěřit svým očím. Rychle se ale vzpamatoval a dvakrát vystřelil. Následník trůnu i jeho žena po několika minutách zemřeli a jejich smrt zafungovala jako roznětka k první světové válce.

Hrdinou dalších Příběhů z kalendáře bude fotbalista, který se stal nejlepším fotbalistou Česka za minulé století.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související