Až polovinu sněholamů v kraji lidé ukradnou a spálí

7. leden 2017

Cestáři v Pardubickém kraji každou zimu umístí sněholamy na zhruba šesti kilometrech silnic. Slouží jako obrana proti sněhovým jazykům při proměnlivém větru. Až polovinu zásněžek ale zloději ukradnou.

Jejich instalace a dokoupení přitom cestáře ročně stojí až 1,5 milionu korun, říká Marián Cvrkal z krajské správy a údržby silnic: „Tato technologie i částka je nezanedbatelná. Na většině úseků se tak přistupujeme k častějšímu pluhování, což je nesrovnatelně levnější než instalace nových zábran a řešení jejich krádeží.“

Plast a kov se neosvědčily

„Zkoušeli jsme i kovové a plastové, ale kvůli rozsahu krádeží se jeví jako nejefektivnější použití dřevěných zábran. Ta pořizovací hodnota není tak vysoká, jsou lehké, mobilní, poměrně dobře se osazují a odolávají povětrnostním podmínkám, pokud na místě vydrží,“ dodává Cvrkal.

Před umístěním sněholamů se silničáři musejí se domluvit s vlastníky pozemků. Zemědělci bývají proti, protože když se na části pozemku delší dobu hromadí sníh, výnosy bývají na tomto místě nižší.


Kde chrání řidiče nejčastěji?
Zásněžky cestáři dávají v úsecích I/43 v regionu Svitav a Poličky, I/37 v okolí Chrudimi a Nasavrk nebo I/11 u Červené Vody. Na silnicích druhé a třetí třídy je instalují zejména v okolí Hlinska a na Svitavsku.

Zásněžky mají také omezenou kapacitu. Když déle sněží, což je právě tento týden, brzy se naplní a sněhové jazyky se na silnice rychle dostanou. Pokud se také mění směr větru, zásněžky nejsou účinné.

Silničáři se v kraji starají o více než 3600 kilometrů silnic, od vozovek druhé a třetí třídy až po hlavní tahy. Zhruba polovinu úseků ošetřují chemicky. Dalších přibližně 140 kilometrů komunikací, kde nejezdí linková doprava a nejsou žádné domy, cestáři v zimě neudržují.

autoři: KUB , pta
Spustit audio