Babi jede! Dobrovolníci z Ústí nad Orlicí budou vozit seniory na vyjížďky v rikše

20. březen 2021 07:22

Dobrovolníci z Ústí nad Orlicí budou vozit seniory po městě a okolí v elektrické rikše. Jeden místní spolek se inspiroval nápadem, který už před několika lety vznikl v Dánsku a od té doby se rozšířil do desítek zemí světa. Ústí nad Orlicí teď bude jedním z prvních českých měst, které nabídne vyjížďky klientům tamního domova pro seniory.

„Jako dobrovolník jsem se přihlásila, protože mi to přijde jako moc hezkej počin na propojení generací a udělat tak babičkám a dědečkům radost tím, že je vyvezu na místa, kam se oni sami nedostanou, že se třeba i vzájemně obohatíme,“ říká dobrovolnice Lenka. Patří mezi ty, kteří se chystají vozit seniory po městě.

Spolek z Ústí nad Orlicí pořídil rikšu pro seniory. Dobrovolníci je v netradiční tříkolce budou vozit po městě a okolí

Rikša vypadá jako tříkolka se zastřešeným sedadlem vpředu a je vybavena klaksonem i reproduktory. „Ty repráčky jsou taková specialita, za jízdy se seniorovi může pustit jeho oblíbená hudba. Jsou tam i důležitější věci v rámci výbavy té rikši,“ říká hlavní organizátor projektu Štěpán Kraj ze spolku Spoustí.

Spolek plánuje nejdřív jezdit po doporučených trasách například v rámci městských okruhů, ale chystá se využívat i síť cyklostezek, kterými je region protkaný. „Při technickém zadáni k té rikše jsme na to mysleli, takže se podařilo ji osadit dvěma bateriemi, čímž se zvyšuje dojezdová vzdálenost,“ říká Kraj.

Organizátoři s dobrovolníky plánují nejdříve absolvovat jakousi „autoškolu“, aby si na ovládání netradičního šlapacího kola zvyknuli, na což si vyčlenili první část dubna. První senioři by se mohli svézt na konci dubna. Rikša stála přibližně 100 tisíc korun, spolek na pořízení použil výtěžek z posledního ročníku filmového festivalu Jeden svět, který pořádá.

Spustit audio

Související