Barevné pásky můžou podpořit léčbu, ale musí se to s nimi umět

13. březen 2019

Samotné tejpování zdravotní komplikace nevyřeší, je to jen pomocník při pohybových potížích. Problémy určitě konzultujte s lékařem, který by měl najít dlouhodobé řešení.

Tejpování nemůžeme kvalifikovat v žádném případě jako samostatnou léčbu. Používají ho trenéři, fyzioterapeuti i lékaři. „Podmínkou této metody je znát cíl, kterého specialisté chtějí u pacienta dosáhnout, včetně předchozí diagnózy. Tapingové pásky pomohou snížit třeba napětí úponových svalů, ale ihned po jejich sejmutí musí následovat pohybová léčba,“ vysvětluje princip lékařka Alena Šnoplová.

Více druhů a možností tapingu

Další možností je lymfotaping využívaný po úrazech a operacích. Každá páska plní jinou funkci. Jedna svalům odlehčí, další se aplikuje na pojivové tkáně a jejich průběh, třetí je korekční, aby se vše správně mechanicky nastavilo. Opět to ale vyžaduje odborné znalosti o otoku lymfy a sběrném místě, aby se mohlo s kloubem dobře pracovat.

Tejp může pomoci i s problémy páteře, které poskytne takzvanou zevní stabilizaci. Poté musí opět následovat správné cvičení, aby se dosáhlo i stabilizace vnitřní. Pevná páska slouží k mechanické fixaci při zranění, hlavně u sportovců, kineziotaping pro změnu využívá elasticity, která umožňuje pohyb a pomáhá k rychlejší regeneraci.

Když se to nepovede

Dnes je spousta možností, jak si najít návod na taping. Ne vždy se ale vydáme správnou cestou a v případě samoléčby můžeme pásku nalepit špatně. Stát se to může i zkušenému fyzioterapeutovi. Že není něco v pořádku, poznáte, když cítíte zvýšené napětí ve svalu, který byste chtěli naopak uvolnit. Ke kontraindikaci dochází i při některých onemocněních kůže. „Důležité je také elasticita pásek. Správně byste ji měli při lepení natáhnout vždy o třicet procent její délky, aby kůže správně pracovala, dýchala a chovala se přirozeně,“ říká Šnoplová.

Kenzo Kase, vynálezce metody Kinesio Taping, předvádí tejpování na pacientovi při návštěvě jižních Čech

Kdy tejp nelepit:

  • Ekzémy
  • Znaménka, která výrazně přesahují povrch kůže
  • Čerstvé jizvy
  • Podrážděná pokožka
  • Křečové žíly, trombózy
  • Diabetes – cukrovka

Barevné pásky vyladí vaši psychiku

V Japonsku, odkud kineziotejp pochází, používají při otoku zásadně studené barvy jako je modrá, bílá a naopak. Když cítí, že daná oblast se musí více zahřát, aplikují teplejší barvy jako je červená nebo oranžová. „Barvy tejpovacích pásek jsou důležité hlavně po psychologické stránce. Když ve své ordinaci tejpuji malé holčičky, nechám jim vybrat z několika barev. Obvykle sáhnou po růžové. Chlapci zase intuitivně sáhnou po jiných odstínech. Dospělí to dělají úplně stejně,“ popisuje lékařka. Než podstoupíme tejping, místo aplikace si důkladně oholte. Pásky také nedrží ani na kůži, která se nadměrně potí.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.