Baroko, chorály, ale i Carreras, Bílá i Dyk. Kolem světa s Boni pueri (včetně premiéry jejich hymny)

Od 13. století působil v Praze při Chrámu sv. Víta sbor pojmenovaný Boni pueri. Na tento název navázal v roce 1982 chlapecký sbor v Hradci Králové a od té doby šíří "Dobří chlapci " slávu českého chlapeckého sborového zpěvu po celém světě. Boni pueri už jsou skutečným fenoménem - o tom by mohli vyprávět i návštěvníci koncertů chlapeckého sboru doslova z celého světa. 

A tak jsme tentokrát "Na cestách" prostřednictvím vyprávění sbormistra a uměleckého šéfa sboru Pavla Horáka s kluky a jejich širokým repertoárem. Musím dodat i z osobní zkušenosti, že to zdaleka nejsou jen tradiční sborové písně.

Fanynky z Japonska i uznání ze sálů v Evropě nebo Americe

Když jsem slyšel Boni pueri v katedrále Pany Marie Sablonské v Bruselu, psal se rok 2004 a do vanočních chvil zbývalo pár dnů. Kluci z Hradce Králové (ale ve sboru jsou i zpěváci z dalších míst východočeského regionu) povýšili tehdy společně s Lucií Bílou chloubu brabantské gotiky na chrám úžasného sborového zpěvu.

Čtěte také

Nemohl jsem tušit, že si o šestnáct let později budu o tomto vystoupení povídat s Pavlem Horákem v sídle souboru. A že nám skoro nebude stačit mapa, abychom si ukázali všechna místa, kde Boni pueri už sklízeli ovace.

Kluci mezi tím ve zkušebně ladili formu na další zájezdy. I když teď i jim celosvětové potíže s koronavirem nabouraly cestovní plány. V nich opět nechybějí tradiční destinace, jako je Japonsko, ale i Vídeň nebo atraktivní Omán.

Hradečtí zpěváci populární jak Beatles

Jak uslyšíte v dalším pokračování pořadu "Na cestách" nejen od Pavla Horáka, ale i od samotných kluků, je chlapecký sbor například ve vzpomínaném Japonsku tak oblíbený, že si to nezadá s někdejší popularitou legendárních Beatles.

Strahov - Praha

Děvčata členy sboru pronásledují na každém kroku, bouchají na autobusy, které je vozí na koncerty, obléhají hotely, tlačí se kolem šaten u sálů. Pár se jich s potěšením z takové přízně svěřilo i mikrofonu. Není divu, že i proto je sborový zpěv baví. A oni zase baví - doslova - publikum nejen klasickými sborovými písněmi.

Baroko, chorály, ale i Carreras nebo Mc Ferrin, Bílá i Dyk

A do výčtu repertoárových žánrů a spolupráce s vyznamnými interprety přidal v rozhovoru Pavel Horák také například filmovou hudbu. Včetně popularní pohádky Anděl Páně.

Čtěte také

Záběr to je vskutku široký a pestrý a tak mne pochopitelně zajímalo, jak se to dá zvládnout, i když má sbor na dvě stovky členů ve věku od čtyř do devatenácti let.

Dozvíte se ale také, jak jde skloubit náročné cestování, koncerty i zkoušky se školou, která zdalenka není v případě členů Boni pueri odsunuta do pozadí. Co víc, náročná vystoupení i dlouhá turné vyžadují také solidní fyzickou formu. Zkrátka, nemají to členové špičkového chlapeckého sboru vůbc jednoduché...

Ambasadoři kultury EU

Kluci z Boni pueri i celý tým kolem sboru, včetně rodičů, jsou tak dobří, že si v Bruselu vysloužili i označení "Ambasadoři kultury EU".

Japonské turné

Zpívali už leckde, těleso má za sebou víc než čtyři tisíce vystoupení, spoustu nahrávek, zpíval na moři, pro prezidenty nebo panovníky, spolupracuje s Českou filharmonií, Filharmonií Hradec Králové.

Český chlapecký sbor BONI PUERI
byl založen v roce 1982. Patří k nejvýznamnějším evropským hudebním tělesům. Svým názvem se hlásí ke sboru, který působil od 13. století při Chrámu sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě.

Výčet zemí, kde znají Boni pueri by byl nekonečný a tak i v rozhovoru pro pořad "Na cestách" zmiňujeme jen zlomek - Kanada, Rusko, Korea, USA, Argentina, Nizozemsko, koncert pro sira Nicholase Wintona... Budeme opravdu hodně cestovat.

Anglická královna cestuje s chlapeckým sborem

I to je zajímavost z pokračování pořadu "Na cestách" s Boni pueri a šéfem chlapeckého sboru Pavlem Horákem.

Čtěte také

Pro něj je působení u tělesa i ZUŠ v Hradci Králové vlastně i jediným koníček, protože na oblíbený golf mu čas skoro nezbývá.

A uslyšíte i pozoruhodnou premiéru - poprvé zazní veřejně právě na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice hymna sboru Boni pueri!

Takže myslím dost důvodů, proč si pořad "Na cestách s Petrem Voldánem" - tentokrát s Boni pueri, naladit v obvyklém pondělním čase po 18. hodině. S Pavlem Horákem se na vás těšíme.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související