Bárta, Hudeček i vycházející hvězdy. Hudební léto má po redukci koncert navíc

7. červen 2022

Neděle v pravidelném dvoutýdenním taktu s jedním vloženým čtvrtkem. Tak bude vypadat letošní festival, který potrvá od 12. června do konce srpna. Všechno se má znovu točit kolem kostela svatého Bartoloměje.

„Vyrostli jsme z potřeb malé farnosti. Chtěli jsme dělat festival trochu méně okázale, ne ale méně kvalitně. Má specifickou atmosféru. Interpreti ji oceňují a často doporučují kolegům. Nově jsme i na seznamu akcí Tvář Pardubického kraje,“ říká festivalový dramaturg Jiří Kabát.

Konečně normálně

Poslední dva roky kultuře kvůli covidu nepřály. „Před dvěma lety jsme ze šesti koncertů zrealizovali jeden, a to ten závěrečný, když se trochu rozvolnilo. Minulý rok jsme vyčkávali do poslední chvíle. Odvolali jsme první dva červnové koncerty a zbyly jenom čtyři. Naopak letos jsme jeden přidali a máme jich sedm.“

Kabát taky zdůrazňuje, že organizátoři nechtějí výrazně sahat do návštěvnických peněženek. „Díky sponzorům jsou kromě vystoupení Dana Bárty všechny koncerty za dobrovolné vstupné. Na něj můžou jít pro změnu děti za symbolickou částku. Koho z umělců jsem oslovil, ten řekl, že přijede,“ libuje si.

Festival Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje potrvá od 12. 6. do 21. 8. v kostele v Heřmanově Městci, ale i v areálu přírodního amfiteátru v zámeckém parku. Podívejte se na program.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.