BáSnění Lenky Šestákové

26. červenec 2021

Herečka Lenka Šestáková vybírá inspirativní texty.

Poezie v sobě má barvu, zvuky, určitou stylizaci. Je schopna sdělit to, co je prostým slovem těžko sdělitelné.

Lenka Šestáková (dříve Krčková) se narodila v Českých Budějovicích. Po otci pochází ze známé muzikantské rodiny Krčků a skrze maminku, která učila na tehdejší LŠU literárně dramatický obor, se velmi záhy dostala k recitaci a dramatice. Účastnila se mnoha recitačních soutěží, je trojnásobnou laureátkou Wolkrova Prostějova. Vystudovala herectví na pražské DAMU, kam se nyní po letech vrátila jako studentka doktorandského studia u prof. Jaroslava Vostrého.

Lenka Šestáková byla dlouhá léta členkou činohry Jihočeského divadla v Českých Budějovicích, dnes zde stále hostuje. Řadu let se věnuje výuce dětí a studentů v oblasti herectví, jako pedagožka působí ve Studentském universitním divadle a na ZUŠ B. Jeremiáše v Českých Budějovicích vyučuje literárně-dramatický obor. Pravidelně spolupracuje s Českým rozhlasem. Na svém kontě má několik audioknih – například P. Coelho: Veronika se rozhodla zemřít nebo V. Nosková: Bereme co je a Obsazeno.

S autorem připravila Martina Toušková.
Natočeno v roce 2018.

ÚDAJE O VYDÁNÍ:

  • Jiří Orten: Exodus dramatu (ze sbírky Čemu se báseň říká, Praha: Československý spisovatel, 1967)
  • Jan Skácel: Uspávanka s Hokusajem (z výboru Básně pro děti, Brno: nakl. BLOK, 1996)
  • Karel Šiktanc: Beran (ze sbírky Horoskopy, Praha: nakl. Ivo Železný, 1995)
  • Emanuel Frynta: Jelikož a Tudíž, Pan Soukal (ze sbírky Písničky bez muziky, Praha: Albatros, 1988)
  • Karel Šiktanc: Adam a Eva (Praha: Československý spisovatel, 1968)
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.