Bedřichov v Jizerských horách zdražil parkoviště, chce ulevit dopravě

13. únor 2015

Turisté si připlatí za parkoviště v Bedřichově v Jizerských horách. Plochy u nástupních míst na Jizerskou magistrálu a u sjezdovek zdražila obec o desítky korun. Získá tak víc peněz na úpravu běžeckých stop a uleví přetížené dopravě. Zdražení některým lyžařům vadí, jiní s ním souhlasí.

„Každý rok cena parkovného roste. Pokud je Bedřichov majitelem parkovišť, tak by třeba mohl postupovat nějakým rozšířením parkovacích ploch, protože o víkendu tady není kde zaparkovat,“ říká Petr z Liberce.

Zdražení nepovažuje za nejlepší řešení. To Jiří z Prahy by prý za parkování v blízkosti běžeckých stop zaplatil i víc, než po něm obec chce. „Ať si klidně zdraží, protože ten servis, co tady dělají, je suprový,“ myslí si.

„Část z výtěžku parkoviště Bedřichov odevzdává Jizerské o. p. s. na opravu tratí. Bedřichov přispívá nejvíce, dává do o. p. s. stovky tisíc, v některých sezónách i částky převyšující milion korun,“ vysvětluje starosta Petr Holub ze sdružení Bedřichov – Náš domov.

Dalším důvodem je snaha ulevit přetížené dopravní situaci v horách. „V období hlavních špiček, což jsou víkendy, kdy nám přeje počasí a je dobrý sníh, jsou už v brzkých ranních hodinách vyprodány. Rádi bychom kapacitu trošičku snížili, protože Jizerky i Bedřichov mají nějakou svou kapacitu a není možné, aby sem všichni turisté jezdili auty,“ dodává Holub.

I přes zdražení parkovného ale zatím v horách mnoho aut neubylo. Lyžař Miroslav je přesvědčen, že kromě pohodlnosti hraje roli také skutečnost, že městská hromadná doprava jezdí jen málo.


Zvětšit mapu
autor: sas
Spustit audio