Běh i vzpomínky – takové bude úterý v Ležákách

7. duben 2014

S přicházejícím jarem začíná přibývat běžeckých akcí. Jedna taková se uskuteční už zítra v Ležákách a okolí. Moderátor Jakub Malý zjistil podrobnosti.

Na Memoriál Josefa Šťulíka pozval přímo v živém vysílání Českého rozhlasu Pardubice organizátor Jan Rýdlo: „Jde o první ročník v přespolním běhu pro mládež. Poběží se od památníku v Ležákách na náměstíčko ve Včelákově, kde sídlí základní škola. A bude to přesně kopírovat cestu ležáckých dětí, které tam každý den chodily. Mladí si uvědomí, co to bylo za dobu, ve které se tenkrát žilo.“

Ceny závodníkům včetně putovního poháru předá mistryně světa a světová rekordmanka Jarmila Kratochvílová. Navíc odstartuje všechny kategorie.

Nejkratší trať budou mít žákyně – 1 900 metrů. Ale podle Rýdlových slov jde o poměrně náročný kros: „Jakmile se vyběhne z Ležáků, už následuje stoupání do Včelákova. Potom takové ostré esíčko po silnici… Ty další kategorie-žáci, dorostenci a dorostenky budou mít nějaké kolečko navíc.“

Startují:

Kategorieročníkytrať
Stařší žákyně1999-20001,9km
Starší žáci1999-20002,3km
Dorostenky1997-19982,3km
Dorostenci1997-19982,7km


S účastí závodníků je Rýdlo spokojený. Uzávěrka byla minulý týden a hlásilo se zhruba 220 dětí. Pořadatelé zajistili autobusy, aby se všichni mohli ve vyučovací době do Ležáků dostat.

Památník Ležáky

1. ročník Memoriálu Josefa Štulíka

Josef Šťulík byl členem odbojové skupiny. Bydlel ve Švandově mlýně. Do odporu proti nacismu se zapojil velmi aktivně. Po prozrazení akcí své skupiny se bál zatčení. Utekl do okolí lesů u Žumberku. Gestapo vyhrožovalo vypálením všech vesnic v okruhu pěti kilometrů, pokud se nepřihlásí. Jeho dvě dcery se jako jediné po válce vrátily do Včelákova, kde dodnes mají domy. Závod se běží jako vzpomínka na Šťulíka a jeho dobu.

Rýdlo chystá i další běžecké akce letošní sezóny. Například 26. ročník štafety – tentokrát z Kladna přes Lidice do Ležáků. Tady bude cíl 22. června před desátou hodinou. Ještě předtím se 25. května uskuteční 40. Cena Nasavrk, potřetí se poběží jako půlmaraton na trati Nasavrky-Ležáky-Nasavrky jako mistrovství republiky veteránských kategorií. Nebude chybět ani bohatý doprovodný program.

autor: MAL
Spustit audio