Berlínská zeď. Betonový symbol studené války

Byla 170 kilometrů dlouhá, místy až 100 metrů široká, stála přes 28 roků a zahynulo na ní asi 130 lidí. Taková byla Berlínská zeď, betonový symbol studené války a komunistické tyranie. Napsal Petr Stančík. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Lidé přes ni utíkali jen jedním směrem: z východu na západ, ze socialistického ráje do kapitalistické reality.

Zeď padla s lehkostí, jakou nikdo nečekal

Východoněmečtí pohraničníci tady své neozbrojené spoluobčany bez milosti stříleli do zad a pouštěli na ně cvičené psy. Přesto byla neustále a ze všech sil přebíhána, přelétávána i podhrabávána.

Masivní Berlínská zeď nakonec padla s lehkostí, kterou nikdo nečekal, a proměnila se ve varovnou vzpomínku plus hromadu turistických suvenýrů.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související