BeTon s tymiánem a medem modernizuje koktejlovou klasiku

Barman Jan Braniš z Bugsy´s baru doporučuje konec roku oslavit se slavným českým koktejlem BeTon. Rozhodl se proto prozradit recept na moderní verzi, která nápoj obohacuje o skořici, med, citrusovou kůru a čerstvý tymián.

BeTon s medem a tymiánem

kostky ledu
4 cl Becherovky
½ čerstvého citronu
tonik
snítka tymiánu
kávová lžička lipového medu nebo sirupu z lípy (použít lze i jiný med)
čerstvá skořice

Postup:

Do středně vysoké sklenice si dáme led až po okraj. Nalijeme becherovku. Přidáme z jedné poloviny citronu vymačkanou šťávu. Ochutíme medem a dolijeme tonikem až po okraj sklenice. Dlouhou lžičkou lehce promícháme, aby se med promísil s tonikem.

Ozdobíme čerstvou skořicí (ideálně rozlomit podél), větvičkou tymiánu a ovoníme vymáčknutou citronovou kůrou.

Jan Braniš

Zastává funkci bar managera předního koktejlového baru Bugsy's v Praze. Věnuje se také poradenství v oblasti nápojové gastronomie. Mezi jeho oblíbené koktejly patří Caipiroska, Gimlet, Daiquiri. V hlavě má dobrých 500 receptur! V roce 2005 zabodoval v místním kole Havana Club Grand Prix, což mu vyneslo účast mezi nejlepšími barmany světa v Havaně. Jinak má rád Thajsko. Aktivně hraje lední hokej a tenis. Pasivně spoustu dalších, hlavně lyžování, kolo a fotbal.

Ochutíme medem a dolijeme tonikem až po okraj sklenice. Dlouhou lžičkou lehce promícháme, aby se med promísil s tonikem