Bez cizinců a v porodních bolestech. Loutkářská Chrudim to dá i letos

30. červen 2020

Prázdniny znovu otevírá tradiční festival. Ale tentokrát vzhledem k okolnostem musí být trochu speciální. Letošní 69. ročník začíná v úterý 30. června a končí v pondělí 6. července.

„Nemohli jsme uskutečnit všech deset postupových přehlídek. Základní umělecké školy mají zákaz vystupování až do konce školního roku. Museli jsme účastníky vybírat podle videozáznamů. Přesto myslím, že se složil velmi kvalitní hlavní program. Podle něj pak doplňujeme skladbu festivalu. Tentokrát jsme museli postupovat opačně,“ říká programový ředitel Loutkářské Chrudimi Michal Drtina.

Nejenom pro děti

V programu je vidět, že se loutkové divadlo hraje pro malé i velké diváky. „Chceme, aby u něj lidé zůstali až do pozdního věku a brali ho jako součást umění. Dokonce máme dvě dokumentární divadla anebo horor s meotarem.“ Nechybí bohatý doprovodný program tvořený otevřenými loutkářskými a výtvarnými dílnami pro veřejnost, koncerty, výstavami i promítáním oceněného loutkového filmu Dcera.

Plakát festivalu Loutkářská Chrudim vždycky zaujme

Zahraniční hosty letos podle Drtiny Loutkářská Chrudim nepřivítá. „V letošním roce měl jeden ze seminářů vést italský mistr Gianluca Di Matteo. Ale zase bude vidět, že taky v Česku se hraje dobré loutkové divadlo.“

I když si pořadatelé tento ročník představovali jako malou generálku na příští jubilejní rok, neztrácí optimismus. „Chrudim bude určitě vždy skvělá. Ukazujeme loutkářské neprofesionální divadlo v porovnání s profesionálním anebo nezávislým. Snažíme se účastníky v loutkovém divadle vzdělávat, ukázat jim taje, rozvíjet jejich dovednosti. Dopoledne se vyučuje v seminářích, odpoledne chodí seminaristé na inscenace a večer se o všem diskutuje.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související