Bez fyzičky děláte boty. Správný šachista musí být v kondici

28. prosinec 2022

Jste na tahu! A to jste mi nemohl říct už včera? Anebo jediné zranění, které v tomhle sportu hrozí, je, že usnete a vypíchnete si oko figurkou. Na téma šachy existuje plno vtipů. Přitom jde o váženou, vpravdě královskou hru.

Je to opravdu sport. Dokonce dost vyčerpávající. „Samotná partie může trvat několik hodin, na turnaji hrajete klidně devět partií za devět dnů. Šachisté musí na fyzičce pracovat. Když vám odchází fyzická kondice, ztrácíte koncentraci, soustředěnost a děláte chyby. Díky tomu se prosazují psychicky i fyzicky velmi dobře připravení hráči,“ podotýká zástupce pardubických šachistů Roman Krmenčík.

Město šachům zaslíbené

Když se řekne Pardubice a šachy, možná vás napadne známý mezinárodní festival Czech Open. Pardubičtí ale platí i za silný extraligový oddíl. „V 90. letech jsme s kamarády společně začali budovat tým. Hráli za nás odchovanci i velmistři. Extraligu družstev, tedy nejvyšší soutěž u nás, jsme dokázali čtyřikrát vyhrát.“

Zástupce pardubických šachistů Roman Krmenčík byl hostem Dobrého rána

Nebližší domácí utkání v extralize by mělo být v únoru. „Místo ještě není určené. Řeší se to podle aktuálních možností zajištění optimální hrací místnosti. Snažíme se vždy, aby byla co nejreprezentativnější a šachistům se tam velmi dobře hrálo.“

Na základních školách se daří zájem o šachy neustále zvyšovat. „Máme kvalifikované trenéry mládeže a Pardubice se i díky úspěšným Polabinám dokážou uplatnit na republikové úrovni. Je to skvělý způsob, jak rozvíjet analytické myšlení, matematiku. Znám spoustu šachistů úspěšných v byznysu a díky těmto schopnostem se uplatnili ve společnosti,“ podotýká Krmenčík.

Hrát můžete celý život

„Ve světě byste našli dvanáctileté, třináctileté velmistry. Na druhou stranu jim dokáže konkurovat náš velmistr Jansa, kterému teď bylo 80 let. Ten drží krok v extralize s daleko mladšími hráči a prosazuje se i na mistrovství světa seniorů,“ vypráví Krmenčík o širokém věkovém spektru šachistů.

Co ale chybí ve větším počtu, to jsou šachistky. „Bylo by lepší, kdyby žen bylo víc. V Čechách máme ženské družstvo většinou slabší než mužské. V mládeži ještě bývají dívky dobré, ale přechodem mezi dospělé jim nastávají trochu jiné starosti.“

Daj-li medaili

Roman Krmenčík nedávno jako dlouholetý kapitán, fundraiser a mecenáš místního šachového týmu převzal z rukou primátora Medaili města Pardubic. Mezi dalšími ocenění dostali aranžér, skladatel a dirigent Vladimír Popelka, ředitel Východočeského muzea Pardubice Tomáš Libánek, ředitel Státního okresního archivu v Pardubicích Ladislav Hloušek a lékař Václav Rule.

Čestné uznání města pak získali Jan Frolík a Jiří Šindelář za zviditelnění města archeologickým průzkumem pernštejnsko-piastovské hrobky v kostele svatého Bartoloměje. Vlastní ocenění město Pardubice uděluje každoročně na základě návrhů občanů.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související