Bezúročné půjčky kraje byly schváleny už pro téměř 4 000 středočeských živnostníků, termín žádostí je prodloužen

12. říjen 2020 14:00

Další žádosti středočeských živnostníků, ekonomicky zasažených epidemií Covid-19, o bezúročnou půjčku, schválili v pondělí 12. října středočeští radní. Žádosti se projednávají každý den a lze je podávat až do 31. října. Vyřízení půjčky je velmi rychlé.

Termín podání žádostí byl v souvislosti s nástupem druhé vlny epidemie prodloužen až do 31. října.

„Vyřízení této půjčky je velmi rychlé a máme i případy, kdy díky bleskové administraci měli žadatelé peníze na účtu během dvou dnů. Velmi záleží na samotném žadateli, jak rychle po registraci zaplatí jednu korunu a žádost pošle fyzicky poštou na krajský úřad. Většinou jim pak peníze na účet dorazí během cca pěti až sedmi dnů,“ říká náměstek kraje pro oblast financí Gabriel Kovács a doplňuje. „Bezúročná půjčka je alternativou především k vysoce úročeným nebankovním úvěrům. Ty často končí exekučním řízením a tomu může bezúročná půjčka předejít.“

Dosud si o půjčku zažádalo 3 898 živnostníků. K pondělí 12. října 2020 již kraj vypořádal a proplatil 1 902 žádostí v celkové výši 92 460 000 korun.

Finanční výpůjčku budou živnostníci vracet bezhotovostně formou pravidelných čtvrtletních splátek. Výše každé splátky činí 1/12 výše poskytnuté návratné finanční výpomoci, zaokrouhleno na celé koruny nahoru. První splátka musí být uhrazena k 15. červnu 2021. Poslední splátka, splatná k 15. březnu 2024, musí být uhrazena v takové výši, aby byla splacena celá poskytnutá návratná finanční výpomoc.

Bezúročná návratná půjčka:

Maximální výše podpory je 50 tisíc korun a podnikatelé ji mohou začít splácet až za rok, v červnu 2021. Půjčka musí být splacena nejpozději do 15. března 2024. Středočeský kraj zatím na tento program vyhradil 2,75 mld. Kč.

Žádosti se podávají prostřednictvím webové stránky https://pujckazivnostnikum.kr-stredocesky.cz, zájemci zde najdou formulář i návod k jeho vyplnění.

Půjčky jsou určené osobám samostatně výdělečně činným, které jsou ke dni podání žádosti evidovány v rejstříku živnostenského podnikání a zároveň měli k datu 12. 3. 2020 (včetně) alespoň jednu živnost, která nebyla pozastavena, přerušena či zrušena. U žadatele nesmí probíhat exekuční a insolvenční řízení. Sídlo podnikání žadatele musí být na území Středočeského kraje.

autor: JMys | zdroje: ČTK , Středočeský krajský úřad
Spustit audio