Bílá srst, černé řasy a stálý úsměv na tváři. To je samojed ze Sibiře

8. únor 2020

Samojedi jsou huňatí, bílí, usměvaví psi. Pocházejí ze Sibiře, kde pomáhali kočovným kmenům v jejich chovu sobů. Hlídali soby a strážili tábor před vlky a medvědy, starali se o děti, které zahřívali svou srstí. A v neposlední řadě fungovali jako zvonek, což jim zůstalo dodnes. Jsou to dobří hlídači.

„Podle toho, jak silná byla zima, se říkalo, že je zima dvou, tří psů, atd. Záleželo na tom, kolik psů zahřívalo jedno dítě. To je ale už možná jen pověst,“ směje se musher a chovatel ze Strakova u Litomyšle Pavel Lněnička.

Pod pojmem mushing (nebo také musherství) se skrývá jízda se psím spřežením. Psovod, který se při tomto sportu nachází na speciálních saních, se nazývá musher. Musherství má svůj původ v oblasti Antarktidy, dnes je na oblibě jako koníček. Musher má většinou osm psů, což je ideální počet na zapřažení do postroje k sáním. Nejvhodnější rasou je sibiřský husky nebo aljašský malamut.

Samojed – pes, který vás zahřeje v posteli i na saních

„Usměvavý kukuč samojeda, který má černé řasy, se vám za tu práci bohatě odmění. Hlavně ty medvědí typy vypadají jako věčně se smějící psi. A mají obrovský smysl pro humor. Jen se otočíte, pes je fuč a někde hrabe,“ směje se musher.

Samojedi pocházejí ze Sibiře

Sukně a kalhoty z chlupů samojedů?

Chlupy psů samojedů jsou duté a tudíž dokonale záhřevné. Podobně to mají lední medvědi nebo polární lišky. Rodina Lněničků chlupy pravidelně vyčesává a rozhodně nevyhazuje. Dají se z nich totiž upříst nitě a pletou se sukně nebo svetry, které dokonale ochrání před krutou zimou.

Samojedi línají dvakrát ročně, a podle Pavla Lněničky údržba jejich srsti není až tak náročná. Nicméně vyčesávání je nutné.

Psi chtějí vyhrávat, feny si běh užívají

Musher Pavel Lněnička trénuje psy samojedy od roku 1993. Momentálně jich má ve své chovatelské stanici Z měsíčního světla sedm. A při každé vhodné příležitosti je všechny zapřáhne do saní. I ti starší běhají, dokud je to možné. A jak je to s vůdčím psem smečky?

Samojedi jsou vhodné plemeno pro jízdu se psím spřežením

„Ve psím spřežení musí být jeden vůdčí pes. Někteří psi si to mezi sebou opakovaně vyříkávají. Zato fenky jsou hodné. Ty se neperou. Jen musím dát pozor na to, když se hárají. To pak psi myslí úplně na něco jiného, než na tah. Na závody ale jezdím se psy. Fenky jsou na tréninku úžasné, ale na závodě se nenechají do ničeho nutit. Jakoby říkaly, zapřáhni si psy, my nepotřebujeme vyhrávat,“ popisuje svůj život se samojedy Pavel Lněnička.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.