Bílá věž, Šrámkův statek, Hučák, hvězdárna a planetárium. Hradecké turistické atrakce sčítají ztráty

11. duben 2021 10:01

V pondělí 12. dubna se uvolňuje část protiepidemických opatření. Některé děti se vrátí zpět do školních lavic a zoologické či botanické zahrady budou moci venkovní prostor obsadit návštěvníky do 20 procent. Velké množství aktivit je ale stále zakázáno a většina památek přichází o návštěvníky. 

Čtěte také

„V roce 2019 Bílou věž navštívilo přes 40 000 lidí a loni to byla asi jen polovina," komentuje nepříznivou situaci Miroslav Franc, jednatel Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti.

Bílá věž ale také připravuje pro návštěvníky nový prohlídkový program.
„Letos si připomínáme 155. výročí bitvy u Hradce Králové a k této významné události bude jeden z prohlídkových programů."

Neměly by chybět ani oblíbené aktivity jako noční a komentované prohlídky Bílé věže či zvonění na zvon Augustin.

Ztrátou si prošel i Šrámkův statek, který sídlí v Pileticích. Přišel totiž tento rok o nejnavštěvovanější akci Masopust na statku.
„Vlastně minuli nás i Velikonoce, které byly také hodně navštěvovány, zejména školami a rodinami s dětmi. Takže ztráty teď počítáme na desítky tisíc korun."

Elektrárna Hučák v Hradci Králové modře nasvícená

Elektrárna Hučák v Hradci Králové přišla za rok 2020 o přibližně 10 000 návštěvníků. Teď ale pro veřejnost a školy pořádá online prohlídky a díky nim návštěvnost stoupá.

Čtěte také

„Díky online prohlídkám teď máme v roce 2021 už asi 5000 návštěv, což je o 4000 víc než za běžného provozu," neskrývá nadšení Aneta Tomášová, průvodkyně informačního centra Hučák.

I hradecká hvězdárna a planetárium zabrousily do online světa.

„Děláme online vysílání, ale prostě to není dostačující. Snažíme se ale udržovat s lidmi kontakt, protože vidíme, že veřejnost má o astronomii zájem," říká Pavel Kabrhel, vedoucí kulturně-vzdělávacího oddělení.

A dodává, že se i kolikrát za běžného provozu do hvězdárny a planetária na program lidé vrací.

Spustit audio

Související