Biologové z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého objevili na Borneu novou rostlinu. Byl mezi nimi i Martin Dančák

Tým biologů z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a Výzkumného ústavu rostlinné výroby objevil v tropických deštných lesích ostrova Borneo další novou rostlinu. Jmenuje se Thismia kelabitiana, česky hvězdnatka kelabitská, a je již desátým dosud neznámým rostlinným druhem, který se těmto biologům na Borneu podařilo nalézt.

Hvězdnatka kelabitská, objev olomouckých vědců

„Název objevené rostliny odkazuje na oblast Kelabitské vysočiny v malajském státě Sarawak obývané národem Kelabitů. Po něm byla hvězdnatka kelabitská pojmenována. Tato oblast jako jedna z mála v malajské části Bornea byla dosud ušetřena kácení lesů, a proto patří mezi biologicky nejhodnotnější oblastí celého ostrova,“ uvedl Martin Dančák.

Klimatické podmínky na Borneu se od těch našich středoevropských velmi liší. „Je tam většinou kolem 30 stupňů Celsia, vysoká vlhká vzdušnost a lije. Znamená to, že pracujete v mokru i v bahně a máte všechno navlhlé. K tomu jednotvárná strava, únava, nedostatek spánku. Ale to k tomu patří, jsme na to zvyklí,“ doplňuje přírodovědec.

Dále jsme si s Martinem Dančákem povídali o výpravách do Malajsie a Bruneje, o kácení deštných lesů na Borneu, o kůrovci na Moravě i o Vánocích strávených v cizině. Poslechněte si celý rozhovor.

autor: cho
Spustit audio