Blaze sedlákovi v lednu u kamen a obilíčku pod sněhem. Tolik pranostika. Je to ale opravdu tak?

19. leden 2017

Mrazivé počasí a sněhová pokrývka nevyhovuje jenom milovníkům zimních sportů. S menšími výhradami ho chválí také zemědělci, rybníkáři, nebo lesníci v Královéhradeckém kraji. Mráz podle nich hubí škůdce a sníh pak chrání ozimé porosty. Sněhová pokrývka by navíc měla znamenat dostatek vody na jaře.

„Tato vrstva sněhu ty rostliny ochrání. Říká se, že každý centimetr je cirka jeden stupeň mrazu," 25 centimetrů sněhu odizoluje od mrazivého vzduchu ozimé porosty na polích zemědělské společnosti Agro Jaroměř.

Čtěte také

Jednatel firmy Jaroslav Vojtěch ale na druhou stranu říká, že menší problémy řeší farmáři v kravínech: „Ten dobytek samozřejmě bere ze sebe, ale ten chlad mastného skotu není takový problém. Myslím si, že daleko horší je to u dojného skotu. Tam se musí ta užitkovost hlídat a ten mráz ji ovlivňuje."

Teď už jsme na Rychnovsku - s Václavem Kalendou z Rybářství Kolowrat stojíme na zamrzlém rybníku Necky: „V tomto období prořezáváme hlavně otvory v ledu, aby se voda mohla provětrávat a aby byl zajištěný dobrý zdravotní stav rybí obsádky."

Zima a mráz (ilustrační foto)

„My jsme s těmi současnými mrazy spíše spokojeni. Protože nám zajišťují to, že ty ryby jsou pěkně pod tím ledem chráněny, hlavně před rybožravými predátory. Ti nám dělají problémy, jedná se hlavně o kormorány," vysvětluje Václav Kalenda.

Kladně hodnotí sníh a mráz také lesníci
Počasí by podle ředitele městských lesů Hradec Králové Milana Zerzána mělo zredukovat populaci kůrovce: „Po dlouhé době konečně zase dojde k tomu, že v tom lese vyhynou někteří škůdci. A i ty choroby, kterými trpí lesní svěř, tak dojde k jejich omezení."

Přisli jsme ke krmelci. A v něm vidíme zrní a kaštany. Jak zvěř snáší mráz?
„Mráz zvěři tak nevadí. Má tukové zásoby a je přizpůsobena. Celý rok žije v tom lese. To, že je jenom 20 centimetrů sněhu zvěři nevadí. Protože se dostane k půdě, kde je tráva či borůvčí a je tady dostatek potravy. Pokud by bylo už půl metru sněhu, tak by už zvěř začala strádat," dodává Milan Zerzán.

Oslovení zemědělci také věří, že bohaté srážky doplní deficit spodní vody.

Zima a mráz (ilustrační foto)
Spustit audio