Blíží se pálení čarodějnic. Umíte ošetřit popáleninu?

24. duben 2018

Popáleniny a opařeniny jsou nejbolestivější a často také nejtragičtější zranění, která vás v domácnosti, nebo venku mohou potkat. Spálit se můžeme od slunce, ale nebezpečný je i oheň, vařící voda nebo rozpálený olej.

Popálenina postihuje nejen kůži jako největší orgán lidského těla, ale způsobuje často i poruchu propustnosti cévní stěny. „Čím větší plocha kožního krytu je zasažena, tím více dochází k větším ztrátám tekutin a narušení vnitřního prostředí. Ve vážnějších případech dojde k šoku,“ popisuje kožní lékař David Stuchlík. Na těle se objeví lokální otok, při velkém rozsahu popálené plochy otok celého organismu.

Místa s větším rizikem komplikací

Komplikace samozřejmě souvisejí s umístěním popáleniny na těle. Jak potvrdil primář kožního oddělení pardubické nemocnice David Stuchlík, mezi nejzávažnější patří postižení obličeje a krku. V tomto případě může vzniklý otok bránit dýchání. Nebezpečné je popálení i rukou a nohou. U genitálu se může objevit riziko infekce.

Jaký je rozdíl mezi opařením horkou vodou, opařením horkým omastkem a popálením od plamene? Stupeň teploty zdroje popálení a doba kontaktu s povrchem těla mají největší vliv na výslednou hloubku popáleniny. „Čím vyšší je teplota, tím hlubší je poranění. Jen pro představu, horký olej má přibližně 200 stupňů Celsia, horká voda z kohoutku maximálně 60 stupňů.“

Teplota plamene je nad 1000 stupňů Celsia. Ale i horká voda o teplotě 69 stupňů Celsia dokáže udělat popáleninu II. stupně za jednu vteřinu.

Při vážnějších popáleninách je nutné co nejrychleji zavolat záchrannou službu, kdy vás dispečer naviguje a poradí, jak máte postupovat, než dorazí lékař. Včas provedená opatření mohou zmírnit hloubku poškození a zabránit popáleninovému šoku. Nikdy nestrhávejte přiškvařené oblečení. Nejúčinnější bývá chlazení mokrými ručníky, nebo jinými textiliemi, které máte po ruce. Důležité je zachovat i v dramatické situaci chladnou hlavu. Špatně provedená první pomoc však může popálenému spíše uškodit. Proto dávejte pozor na babské tipy, mýty a fámy.

Při úrazu myslete na základní pravidla:

  1. zachovat chladnou hlavu
  2. zavolat lékaře (155)
  3. myslet na vlastní bezpečnost
  4. zamezit dalšímu působení tepla
autor: Věra Říhová
Spustit audio