Blízká příroda a zároveň kulturní život, pochvaluje si režisérka Alice Nellis život v Černošicích

4. únor 2022

Filmová i divadelní režisérka Alice Nellis prožila své dětství a mládí v Poděbradech. V lázeňském městě měla všechno, co potřebovala. Dobré školy i bohatý kulturní život, ale zároveň i blízkou přírodu. To samé teď našla jako dospělá v Černošicích na Praze-západ u romantické řeky Berounky, kterou obklopují skály a lesy. A kde pulsuje i společenský život. O svých oblíbených místech si povídala s Pavlem Vítkem v pořadu Tady to znám.

Podle Alice Nellis jsou Poděbrady ideálním městem pro dětství. Jak svojí velikostí, tak i tím, že leží na Labi a nabízejí krásné velké parky. „Já na to vzpomínám tak, že jsem sice žila ve městě se všemi jeho výhodami, jako jsou školy a kultura a lázeňský život, ale zároveň jsme bydleli v parku. A když jsme nebyli v parku, byli jsme někde u řeky. Ta příroda tam byla blízko.“

Alici vychovávala chůva. „Hodně času jsme byly na zahradě, ale chodily jsme i do místní obory, kde jsem to měla moc ráda. A ona mi tam ukazovala, jak příroda funguje. A paradoxně hodně času jsem trávila na hřbitově, kam moje chůva chodila pečovat o rodinný hrob. Bylo to takové příjemné klidné místo, na které mám velice silné a přitom nijak špatné vzpomínky,“ říká režisérka.

Co se týče výletů po okolí, využívala její rodina toho, že žijí v Polabské rovině. „Hodně jsme jezdili na kolech. Tam se jezdí na kolech do smrti, tam se kolo neodkládá. Dokonce existuje rčení: zkuste dívce z Poděbrad jízdní kolo odebrat,“ usmívá se Alice Nellis. Na kole často jezdili třeba k soutoku Labe a Cidliny, kde je příjemná restaurace Na Cidlině.

Během lockdownu stanovali v lese

Když se svojí vlastní rodinou hledala místo, kde se usadit, vyhrály Černošice na Praze-západ. Nechtěli už žít ve velkoměstě, ale chtěli být někde, odkud to do Prahy bude jenom kousek. „Bydlela jsem předtím chvíli v Kosoři a celý ten směr se mi líbil, jak se tam ta krajina začíná vlnit a té přírody je tam už hodně,“ vzpomíná režisérka.

Pavel Vítek a Alice Nellis

Černošice mají podle ní stejně jako Poděbrady trochu prvorepublikový nádech. „Je to místo, kde je člověk už v přírodě. Dvě stě metrů od domu máme řeku Berounku, kolem ní jsou skály a lesy, ale zároveň je to malé kulturní místo, které má svoje centrum a svůj kulturní život,“ vysvětluje volbu místa Alice Nellis.

Řeka se pro její rodinu stala velmi důležitým místem. „Máme tam i písčitou pláž, takže když byly děti malé, byli jsme u řeky furt. Občas vytáhneme i paddleboardy, to se tam teď hodně provozuje, a máme doma dokonce i kánoi.“

Vloni během první kovidové vlny, při úplném lockdownu, si s rodinou dopřála i nevšední zážitek. „Zůstali jsme v místě bydliště, ale nechtěli jsme být pořád zavření doma. Tak jsme si vzali stromové stany, což jsou stany, které se napínají mezi stromy, a pět dní jsme bydleli v Černošicích v lese. Byli jsme jen deset minut od našeho domu, ale těch pět dní jsme nikoho neviděli. Byl to skvělé,“ říká Alice Nellis.

Jaká další místa v Černošicích má ráda a o čem bude její nový film Buko, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio