BLOG: Almodóvar není vůl. Ani Volek

7. červenec 2009

Máme za sebou další festivalový den, který tentokrát nesl pořadové číslo 4. V Karlových Varech už všechno běží na plné obrátky - soutěžní filmy se představují jeden za druhým, delegace střídá delegaci a všude je hlava na hlavě. Ale říkám si, že prodloužený víkend končí a od úterý už půjde kolem Thermalu dýchat o poznání lépe. Slečna na press pokladně mě sice přesvědčovala, že takový nápor bývá každý rok, ale má osobní zkušenost mluví jinak. Po prosluněném dni nám Karlovy Vary ukázaly, že na festivalové návštěvníky nezapomínají a spláchly nás vydatnou odpolední sprškou. A já si pořád říkal, co mi tady zase chvíli chybělo...

Pokud člověk dorazí k Thermalu v ranních hodinách, s trochou štěstí shlédne performanci či kreativní taneční vystoupení jednoho z místních či hostujících lidových umělců. Teď nemám na mysli umělce skutečné, ale unavené návštěvníky posilněné alkoholem, kteří na poloprázdné kolonádě předvádí nejrůznější taneční kreace. O některých by pořadatelé mohli i zauvažovat pro slavnostní zakončení.

Dnešní den odstartoval zděšením: prohlížím si lístky, které jsem si na zítřek vyzvedl (protože už mám program sestavený od prvního dne, tak ani vlastně nevím, co vyzvedávám) a začínám jásat - v úterý jdu na novinku od Pedra Almodóvara. Hned mě ale zpražil bratr, který suše prohlásil, že místo toho dávají nějaký prý soutěžní film Volek. Cože? Místo Almodóvara nějaký vůl? Hned jsem začal pátrat, je to skutečně tak, Volek je na poslední chvíli film zařazený do soutěže a proto musí být promítnut v hlavním sále. Ale naštěstí se nic neděje, Almodóvara mi akorát přesunuli. Uff.

Nejvíce jsem byl dnes zvědavý na slovenské želízko v hlavní soutěži, na drama Vladimíra Balka Pokoj v duši. Dostavila se početná delegace s producentem, režisérem, herci a také křehkou Janou Kirschner (její písničku k filmu můžete slýchat na našich rádiích). Úvod byl vtipný, Balko začal z batohu tahat malinovici, salám a nůž, prý povinnou výbavu festivalového návštěvníka. Film sice nepřekvapil, ani nezklamal. Dal jsem mu poctivou dvojku, bratr dokonce jedničku (prý když to jsou Slováci, tak přimhouřil oko).

Zítra si dám hned po ránu Tatarak. Ne, že bych měl na úvod dne chutě na syrové maso, ale tak se jmenuje nový film polské legendy Andrzeje Wajdy. Tedy v originále. Český název Puškvorec mi tak chutný nepřijde.


Dnešní minirecenze:

Svatba za bílé noci (2008, Island)
sekce Horizonty
Tenhle film jsem musel vidět z jediného důvodu - režíroval ho Baltasar Kormákur, autor Severních blat, které tu vyhrály v roce 2007. A severský nabroušený svérázný humor, který se střídá se zásadními tématy a myšlenkami, nezklamal a tahle kombinace opět zabrala i na publikum.
Hodnocení: 7/10

Pokoj v duši (2009, Slovensko)
Hlavní soutěžní sekce
Slovenský zástupce v hlavní soutěži nezklamal, na druhou stranu ale ani nenadchnul. Pochválit musím výběr lokací a kvalitní herecké obsazení. Vlastně ani nemám moc co vytknout, k filmu, který vám změní život nebo alespoň vezme dech, ovšem ještě kus chyběl.
Hodnocení: 6,5/10

Za všechno může Jidáš (2009, Itálie)
Hlavní soutěžní sekce
Jde natočit vtipný film z vězeňského prostředí? Ano, jde, režisér Ferrario nás o tom přesvědčil. Zkoušení divadelního představení mění životy vězňů, i jejich učitelky. Ještě víc je ale mění zpráva o jejich propuštění. Úsměvný snímek s prvky muzikálu, u kterého zapomenete na to, že se na svět díváte skrz zamřížovaná okna.
Hodnocení: 7,5/10

autor: HRI
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka