BLOG: Karlovarská krása Sama Mendese

10. červenec 2009

Jak by zazpíval Václav Neckář: Koukám, jak ten čas letí. Ani jsme se nenadáli , máme před sebou pátek 10. července, jinými slovy čekají nás poslední dva dny festivalu. Zítra to ještě půjde, ale v sobotu přijde na řadu tradiční splín a nostalgie. Bagety se přestanou doplňovat, poslední návštěvníci budou ze stěn otrhávat plakáty... ale na slzy je stále ještě času dost.

V Karlových Varech se nám pořádně ochladilo, ráno mi teploměr v autě ukazoval 14 stupňů. Kraťasy a tričko vystřídaly kalhoty, mikina a bunda a v sálech by možná místo klimatizace mohli občas pustit topení. Dnešní den byl ovšem krutý, kvůli pracovním povinnostem jsem se vyspal jen 3,5 hodiny a nebylo to zrovna ono. Navíc jsem měl mezi jednotlivými projekcemi maximálně 20 minut času, takže tělo dostalo pořádně zabrat. Ale pomohlo kafe (nejedno), RedBull (jeden) a krátký spánek na projekci filmu Zmatek v hlavě (v délce 15 minut). Doufám, že to nečte uznávaný americký režisér Alan Rudolph, který své slavné počiny ve Varech uvádí. Připouštím, že spát pár metrů za jeho zády je trochu drzost, ale bylo to silnější než já.

Zítra budu muset vyrazit do festivalového obchůdku pořídit nějaký ten plakát a festivalové tričko. Zatím se ještě doma prostor na plakát z dalšího ročníku jistě najde. V souvislosti s budoucností mě napadá myšlenka mého bratra, který spočítal, že až do Karlových Varů vyrazím s batohem v 84 letech, budeme moci společně oslavit jubilejní 100. ročník festivalu. Určitě dobrá motivace, mám se co snažit.

Filmově se mi dnes dařilo. Nový snímek Pedra Almodóvara Rozervaná objetí byl zkrátka na jistotu, klasik nezklamal, stejně jako vynikající Penélope Cruzová v hlavní roli. O čem film je nebudu prozrazovat, protože šanci budete mít i v našich kinech. Velmi mile mě překvapila novinka režiséra opěvované Americké krásy Sama Mendese. Snímek Všude dobře, proč být doma je nadmíru vtipná komedie, která se odehrává na pozadí hledání rodiny, životního poslání a domova. Mohu vřele doporučit, jestli se dostane do kin, má to spočítané.


Dnešní minirecenze:

Rozervaná objetí (2009, Španělsko)
sekce Otevřené oči
Jméno režiséra Pedra Almodóvara je zárukou kvality a pokud se vám líbil některý z jeho předchozích počinů, nebudete zklamaní ani tentokrát. Opět nechybí láska a vyrovnávání se se starými hluboce ukrytými tajemstvími. Penélope Cruzová v hlavní roli exceluje. A několikrát se z plných plic zasmějete.
Hodnocení: 8/10

Všude dobře, proč být doma (2009, USA)
sekce Horizonty
Režisér Americké krásy přichází s neotřelou komedií plnou inteligentního humoru, která se ale dotýká zásadních témat jako je rodina, přátelství a domov. Občas zamáčknete slzu, ale hlavně se náramně pobavíte.
Hodnocení: 7,5/10

Zmatek v hlavě (1985, USA)
Pocta Alanu Rudolphovi
Snímek Alana Rudolpha se podle slov autora odehrává v bodě, kde se budoucnost setkává s minulostí, ale nejde o přítomnost. Pokud nechcete u filmu přemýšlet, nevadí, i tak nabídne stylizovanou svéráznou podívanou.
Hodnocení: 6/10

autor: HRI
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.