BLOG: Slzy mezi kapkami deště

5. červenec 2009

Do dnešního dne 44. ročníku karlovarského festivalu zatím něco chybělo, ale už je všechno v pořádku - v sobotu s úderem 11. hodiny začalo pršet a to poměrně vydatně. Jak loni řekl pan Bartoška, k festivalu patří oplatky, léčivé prameny a déšť. Jsme tedy kompletní a můžeme začít naplno. Jako by si to řekly davy návštěvníků, kteří v sobotu centrum lázeňského města zaplavily. Není se čemu divit, je prodloužený víkend, který řada lidí využije takříkajíc filmově. V takovém případě je navíc ideálním řešením třídenní festival pas.

A přijíždí také známé obličeje... ředitel ČT Ota Janeček, Prachař mladší, starší, Vacek, Eben, Donutil... a takhle bych mohl pokračovat ve výčtu lidí, na které jsem dnes narazil. Ale největší zážitek dne, který jsem celý strávil Puppu (nikoliv samozřejmě v baru, ale v promítacím sále), byl zcela jiného kalibru. Film Dar, který letošní ročník v pátek večer zahajoval, uvedla sama režisérka Shana Festeová. Po promítání a krátké diskuzi s diváky se mi podařilo s režisérkou natočit krátký rozhovor a 33-letá filmařka působil velmi sympaticky a byla ochotná. K samotnému filmu - šlo o jeden z nejsilnějších zážitků za celou dobu, co na festival jezdím. Nestydím se za to a přiznám, že jsem párkrát i zatlačil slzu. A nebyl jsem zdaleka sám. Dobrá zpráva pro všechny je, že Dar by se měl dostat do běžné české distribuce.

Světové premiéry se dnes dočkala Formanova novinka Dobře placená procházka, na kterou jsem se bohužel nedostal. Jednak jsem měl vybraný jiný film (který bohužel nestál za moc) a zadruhé nejsem velkým fanouškem natočených divadelních inscenací.

Docela velké problémy jsou letos se sehnáním vstupenek - před každou projekcí se od dveří táhnou dlouhé fronty fanoušků, kteří doufají, že se na poslední chvíli dostanou do sálu bez vstupenky, byť jen na schody nebo na zem. Bratr zatím příliš štěstí nemá a dveře se mu zavírají před nosem. Dokonce přiznal, že ho kvůli tomu letošní ročník příliš nebaví, protože hrát lodě na mobilu prý může doma. Jsou dvě možnosti - buď bude dřív vstávat, nebo si na mobil nahraje lepší hry.

Zítra nemám řídící den (s bráchou se po dnech střídáme v řízení) a můžu si konečně vychutnat první festivalové pivo. Ne, že bych jezdil na festival kvůli konzumaci alkoholu (navíc s průměrem 20 piv za rok jsem špatný pivař), ale na zítřejší točenou plzničku se opravdu těším. Jinak mě zítra čeká mimo jiné Wrestler a soutěžní Villa Amalia, tak snad budu ze sálů spokojený. A také bych mohl konečně ochutnat nějaký tradiční festivalový "blaf", třeba halušky, které ale prý letos nevoní zrovna valně...


Dnešní minirecenze:

O Elly (2009, Írán)
sekce Horizonty
Výlet party přátel se drasticky změní v okamžiku, kdy se jedno dítě málem utopí a zmizí jedna žena, která s nimi na výlet vyrazila. Postupně odkrývají nečekaná tajemství jejího života a zjišťují, že jejich vzájemné vztahy vůbec nefungují a manželství jsou na pokraji zhroucení. Zajímavý scénář, bohužel ale zpracovaný trochu do ztracena.
Hodnocení: 4/10

Dar (2008, USA)
Hlavní program - mimo soutěž
Skvěle obsazené pochmurné drama o rodině, která se vyrovnává se ztrátou syna. Parádní výkony předvedla Susan Sarandonová a pro někoho i nečekaně "James Bond" Pierce Brosnan. Film, ve kterém se najde každý, kdo někoho v rodině ztratil a přinutí ho k zamyšlení.
Hodnocení: 9/10

Ta druhá (2008, Francie)
sekce Horizonty
Film spadá do kategorie těch, na které je lepší nechodit. A hlasité zývání mi dávalo za pravdu. Autoři zřejmě chtěli řešit hranici mezi láskou, žárlivostí a posedlostí, ale nějak to nefungovalo, sami asi nevěděli, za jaký konec to chtějí pojmout. Navíc herecké výkony se svou kvalitou blížily k bodu mrazu.
Hodnocení: 3/10

Pozn: celková známka mi zatím vychází na 28/50... no doufám, že budu mít do budoucna štastnější ruku při výběru.

autor: HRI
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.