Bohužel kromě antibiotik lidé hodně nadužívají také léky volně prodejné, říká zkušená lékárnice

24. listopad 2022

Radioporadna o lécích a vitamínech. Vše o kombinacích vitamínových doplňků s léčivy, posílení imunity a také možných vedlejších účincích. Naším hostem je zkušená lékárnice PharmDr. Zuzana Chrtková.

Pojďme se nejdříve věnovat lékům, které musíme užívat dlouhodobě. Když se objeví nějaké vedlejší účinky, co s tím? Je dobré číst si předem příbalový leták?
Já bych doporučila vyčkat. Protože v dlouhém příbalovém letáku výrobce musí zmínit i všechny možné nežádoucí účinky, které se vyskytují velmi zřídka u jednoho třeba ze 100 tisíc osob. Je zbytečné se vystrašit a pak onen nežádoucí účinek na sobě hledat.

Nevolnost, zažívací potíže a bolest hlavy jsou nejčastější vedlejší účinky léků. Mysleme i na to, s čím je můžeme kombinovat.
PharmDr. Zuzana Chrtková, zkušená lékárnice

A když při užívání léků pociťuji, že se něco v těle děje, mám nějaké konkrétní potíže, pak třeba nahlédnu do příbalového letáku, jestli zdravotní projev může souviset s užíváním daného léku. Nebo se nebát přijít do lékárny a zkonzultovat to s lékárníkem, případně i s lékařem.

Jaké můžou být nejčastější vedlejší účinky léků?

Čtěte také

Určitě jsou velmi časté nevolnosti, zažívací potíže a bolesti hlavy. Celkově nechutenství, to je opravdu u většiny léků. A pak se další nežádoucí účinky odvíjí od mechanismu účinku daného léku, kde zasahuje do metabolických procesů.

Lékárník může ze zákona zaměňovat léky, které mají stejnou účinnou látku a stejnou formu podání. Ale vyloženě účinnou látku za nějakou jinou nemůžeme změnit. V současnosti řešíme velké výpadky léků na trhu, takže se třeba někdy i telefonicky domlouváme s lékařem, protože oni nemají šanci zmapovat, co na trhu je a není.

Po telefonu se domluvíme, že dáme lék, který má podobné účinky, ale s jinou účinnou látkou. V tomto případě to dopíšeme do receptu jako zdůvodnění. Potom můžeme lék vyměnit, ale je to spíše jen u akutních léků, antibiotik, léků na svalové napětí, při bolestech zad a podobně.

Čtěte také

U chronických léků, například na cholesterol nebo na krevní tlak, změnu léčby opravdu musíme konzultovat s lékařem.

Mají lidé tendenci podceňovat vedlejší účinky léků?
Je to různé. Narazila jsem na lidi, kteří i nežádoucí účinek brali jako samozřejmost. A potom jsou lidé, kteří jsou naopak hodně úzkostliví a na vše se dotazují. Ale opravdu každý lék působí trošičku jinak a lékař přesně ví, co tím daným lékem sleduje ve vašem těle.

Když si vyzvedáváme léky, měli bychom myslet také na to, s čím je můžeme kombinovat. Nejde jen o další léky, ale třeba také jídlo a pití. U některých antibiotik se nesmí konzumovat nic kyselého. Tedy z toho by mělo asi také vycházet vaše doporučení a upozornění.
Doporučujeme to vždy pacientům při vyzvedávání léků. Je například skupina antibiotik, která se nesmí kombinovat s mléčnými výrobky nebo minerálkou. Dochází ke srážení léčiva s těmi minerály a pak se léčivo nevstřebává.

Čtěte také

Některé léky se zase bijí s grepy a grepovými nápoji. Tam je to zase na úrovni metabolizace léčiva, takže dochází ke zvýšení hladiny léku v krvi.

Další doporučení mě napadá u antikoncepce. Hodně žen užívá perorální hormonální antikoncepci. A při dlouhodobém užívání to může vést k nedostatku vitaminů skupiny B a také hořčík hodně chybí. Takže tam apelujeme u žen, které si vyzvedávají antikoncepci a užívají ji dlouhodobě, aby si vitamíny doplňovaly.

Hodně se řeší také nadužívání antibiotik.
Bohužel kromě antibiotik jsou to i léky volně prodejné. Řada žen používá v rámci redukce své hmotnosti laxativa, což jsou léčiva projímavá, která mohou vést k tzv. hypovitaminóze, kdy nám v těle chybí vitaminy. Protože potrava prochází rychleji zažívacím systémem a tak nedochází k vstřebávání vitaminů. Navíc odvádí z těla minerály.

Takže tady to vždy s lidmi konzultujeme a apelujeme na to, aby ženy, když mají tyto potíže nebo trpí zácpou, aby laxativa nahradily něčím šetrnějším a působili trošku jiným způsobem na své zažívání.

Celou lékárenskou a vitamínovou radioporadnu s PharmDr. Zuzanou Chrtkovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související