Bonbónový svět se dělí na cucače a drtiče. Ověřte si, kam patříte. Vyzkoušejte domácí recept na dropsy
Svět se podle výrobce bonbónů dělí na cucače a drtiče. „Jsou lidi, kteří mají trpělivost a umějí si bonbón vychutnat do poslední chvíle. A pak jsou drtiči, kteří to nevydrží a mají tím pádem mnohem větší spotřebu,“ směje se Michal Vondra, který se ve své minitovárně v Hradci Králové snaží o výrobu tradičních sladkokyselých dropsů.
Ryze český cukr dnes rozhodně není samozřejmostí. „Vyrazil jsem cestou minus sto let zpátky. Chci mít všechny suroviny české, včetně cukru, což není tak jednoduché, protože v naší zemi funguje sedm cukrovarů, z toho jsou čtyři v zahraničním držení a pouze tři jsou české,“ říká Michal Vondra.
Výroba bonbónů podle něj nezaznamenala nějaký obrovský vývoj. „Současné stroje jsou sice plně automatizované, já mám více než sto let staré stroje na ruční pohon, ale receptura je stále stejná,“ míní výrobce bonbónů, který podstatnou část své pracovní doby stojí u stroje a točí klikou.
Základní hmotu dropsu tvoří cukr, glukózový sirup, voda, přírodní dochucovadlo, barvivo a kyselina citrónová.
Jak vyrobit bonbóny doma
Na cca 50 kousků dropsů potřebujeme 300 gramů cukru, 100 gramů glukózového sirupu a trochu vody.
„Suroviny vaříme tak dlouho, až se voda odvaří a vzniknou tam velké bubliny. Když směs začne trochu hnědnout, je to hotové. Pozor, karamel už vzniknout nesmí!
Jakmile to začne jemně hnědnout, odstavíme a rychle ochutíme, obarvíme a nalijeme na plech. Tam necháme ztuhnout a pak jednoduše rozbijeme a pochutnáváme si na jednotlivých kouscích,“ popisuje jednoduchou domácí výrobu dropsů Michal Vondra.
Pokud chcete bonbóny ochutit, můžete zkusit marmeládu, kterou ale předtím ještě rozvaříte, a co nejvíce zbavíte vody, aby vznikla hustá konzistence podobná medu. Nebo můžete vyzkoušet pár kapek barmanského sirupu, například ananasového nebo jahodového. A nezapomeňte na kyselinu citrónovou.
Kde se shání stroje na výrobu bonbónů? Poslechněte si více v záznamu pořadu.
Související
-
Bývalá učitelka tělocviku začala ve své cukrárně vyrábět zdravé sladkosti
Karolína Kapounová si splnila svůj dávný sen. Po letech ve školství se rozhodla pro radikální změnu. Z učitelky tělocviku se stala cukrářka.
-
Vyzkoušejte jednoduché recepty na lžičku podle chrudimské cukrářky
Chrudimská cukrářka Regína Gauglitz si ve své cukrárně ráda zatančí. Sladkosti které vyrábí, je potřeba rozpohybovat, i když trendem jsou stále lehčí dezerty.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.