Bořivoj Zeman. Stvořitel české filmové pohádky

23. prosinec 2022

Český režisér a scenárista, jehož manželkou byla spisovatelka pro děti a mládež Alena Santarová, dcera Vladislava Vančury, zemřel 23. prosince 1991. Zeman je de facto stvořitelem české filmové pohádky. A také nejúspěšnějším režisérem a scénáristou tohoto žánru, který nechával prostupovat svým laskavým humorem. Původně úředničil a sám pro sebe si psal scénáře. Filmovou práci zahájil ve spolupráci s Karlem Zemanem. Známé jsou jeho komedie Dovolená s Andělem a Anděl na horách.

Kromě filmů pro dospělé proslul zejména tvorbou pro děti. V tehdejším Československu natočil první filmovou pohádku Pyšná princezna s Vladimírem Rážem a Alenou Vránovou v hlavní roli. Tento nejúspěšnější český film všech dob vidělo přes osm miliónů lidí a stal se doslova kultovní záležitostí.

Jeho pohádky sklízejí dodnes úspěch

Dalším Zemanovým dílem byla filmová pohádka Byl jednou jeden král… natočená na motivy pohádky Boženy Němcové Sůl nad zlato s Janem Werichem, Vlastou Burianem a Milenou Dvorskou v hlavních rolích.

V roce 1968 natočil další filmovou pohádku Šíleně smutná princezna, kde hlavní role hráli tehdy populární zpěváci Helena Vondráčková a Václav Neckář. Natočil i filmovou parodii Fantom Morrisvillu, kde hlavní dvojroli hrál Oldřich Nový spolu se zpěvákem Waldemarem Matuškou. Jeho poslední filmem v roce 1977 byla opět pohádka Honza málem králem.

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Luboš Mareček
Spustit audio

Související