„Boubelky“ si mě hýčkají, říká jediný muž v klubu tančících žen z Mezilečí

21. červen 2020

Na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové jsme vás nedávno zavedli do malé obce Mezilečí na Náchodsku, kam redaktorka Romana Pacáková před časem obdržela pozvání od paní Nadi Šrůtkové, vedoucí „Boubelek“, jak si říkají členky tamního Klubu tančících žen.

Původně byly na natáčení reportáže domluvené už na březen, ale stav nouze učinil přítrž veškerému setkávání. Boubelky ovšem nezahálely, byly spolu v kontaktu alespoň on-line a místo tancování šily roušky. Ale jen co to situace dovolila, ženy z Mezilečí a okolí se začaly ve svém klubu zase scházet, aby si zopakovaly a docvičily aktuální choreografie, protože je už brzy čekají další vystoupení. A konala se také dlouho slíbená rozhlasová návštěva na jednom z jejich tréninků.

U Boubelek nikdy není nouze o dobrou náladu. Scházejí se od roku 2016. V obci Mezilečí do té doby žádná taková typicky ženská aktivita nebyla, a tak si vedoucí Naďa Šrůtková se zakládajícími členkami řekly, že založí klub, a aby jen neseděly u kávy, že budou tancovat a rozdávat radost v širokém okolí.

Z kroniky Boubelek z Mezilečí

Boubelky začaly ve velmi provizorních podmínkách, neměly kde zkoušet, a tak musely trénink od tréninku improvizovat. Ale nevzdaly to, přišla první vystoupení v okolí, první úspěchy a začaly se přidávat další ženy, nejen z Mezilečí, ale i ze širokého okolí. Dnes na pravidelná klubová setkání dvakrát týdně dojíždějí také ženy ze Slatiny nad Úpou, Křižanova, Vysokova a Studnice.

Boubelky se scházejí, aby si popovídaly, každá vždy přinese něco dobrého ke kávě, ale nejdůležitější náplní jejich klubových schůzek je tanec. Od lidových tanců, s nimiž začínaly, přes tanečky na populární písničky ze 60.let, se nakonec propracovaly k tancům staročeským, které je nejvíce baví a mají úspěch u publika.

Jejich „pokladem“ je jediný muž mezi jedenácti ženami, Aleš Hofman, který je s nimi od samého začátku a zvučí všechny jejich zkoušky a každé vystoupení. Od začátku si Boubelky z Mezilečí vedou kroniku, která je dnes už pěkně vydatná. Jsou v ní fotografie a vzpomínky na všechna jejich vystoupení, výlety, oslavy narozenin a další akce, které pořádaly nebo kterých se účastnily.

Boubelky z Mezilečí na zkoušce

Boubelky z Mezilečí tančí pro radost a jedinou odměnou je jim potlesk a potěšení těch, pro které tančí. Jsou velmi žádané, za rok mají více než dvacet vystoupení. Často zajíždějí tančit například do domovů pro seniory, každoročně reprezentují obec Mezilečí na Olympiádě pro starší a dříve narozené v nedalekých Havlovicích.

Obec Mezilečí je na své Boubelky hrdá, všemožně je podporuje a už má také zpracovaný projekt na výstavbu spolkového zařízení na mezilečském koupališti, které bude sloužit nejen Boubelkám, ale také dalším zájmovým spolkům v obci.

autoři: Romana Joudalová , nov
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.