Bouřka v kraji: Zastavené vlaky i dodávka proudu. V Pardubicích padající strom zranil cyklistu

30. červen 2021 09:56

Českem se prohnala bouřka, kterou doprovázelo krupobití, vydatný déšť a silný vítr. Hasiči vyjížděli hlavně k popadaným stromům. Jeden zranil v Pardubickém kraji cyklistu.

Nejvíce práce měli hasiči v Jihočeském, Středočeském, Plzeňském, Karlovarském a Pardubickém kraji. „Za posledních dvanáct hodin jsme zasahovali u 2031 technických pomocí. Situace se naštěstí již uklidňuje. Aktuálně je v celé České republice řešeno 153 technických pomocí a počty dále klesají,“ uvedli dnes ráno na twitteru Hasiči ČR.

Hasiči v Pardubickém kraji zasahovali kvůli bouřce u 223 případů. „Místy nás potrápil přívalový déšť s úhrny kolem 50 mm s a někde byly nárazy větru až kolem 90 km/h, někde kroupy,“ informovala jejich mluvčí Vendula Horáková. Nejčastěji podle ní museli řešit popadané stromy nebo spadlé sloupy elektrického vedení.

Padající strom zranil cyklistu

Spolu se záchranáři pak museli pomoct cyklistovi, na kterého spadl strom. „Zřejmě největší událostí bude pád stromu na cyklistu, který v noci při bouřce projížděl na kole u slepého ramene Labe. Padající strom cyklistu zranil,“ uvedla Horáková.

Plné ruce práce mají v Pardubickém kraji také energetici. V Pardubickém kraji v 6:00 evidovali 28 poruch na vedení vysokého napětí.

„Poruchové čety jsou v terénu od včerejšího večera. Pracovaly přes noc. Prioritou je obnovit dodávky elektřiny všude, kde je to možné. Navýšili jsme počty pracovníků jak v terénu, tak na dispečinku i call centru,“ popsala situaci mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Lapáčková Beránková.

Kvůli popadaným stromům nejezdí vlaky v úseku Choceň - Týniště nad Orlicí. České dráhy na regionální trati zavedly náhradní autobusovou dopravu.

autoři: Anna Kotová , pta | zdroj: ČTK

Související