Brambory jsou oblíbenou potravinou už po celá staletí. Proč je strouhat i do kynutého těsta?
Brambory byly vždy dostupnou potravinou, která mnohokrát zachránila naše předky před hladem. A protože dodnes zůstávají oblíbené, mám pro vás několik užitečných rad.
Staré brambory budou lépe chutnat, když přidáte při vaření do vody kousek čerstvého libečku nebo zeleninového bujónu. Trochu octa přidejte, když nechcete, aby při vaření popraskala jejich slupka. Brambory ve slupce vařené oloupete snadněji, když je ihned po scezení přelijete studenou vodou.
A na závěr ještě tip našich babiček. Zkuste jednu vařenou bramboru nastrouhat do kynutého těsta. Buchty nebo koláče budou díky tomu nadýchané a vláčné.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.