Brandýské mámení vytáhne nej posledních dvaceti let. A přidá něco navíc

1. září 2021

Pár let tam pobýval, oženil se a musel odejít do exilu. Na osobnost Jana Amose Komenského nedají v Brandýse nad Orlicí dopustit. Právě k němu odkazuje i tradiční Brandýské mámení. Dvacátý ročník festivalu bude o prvním zářijovém víkendu.

Akce na slavnou osobnost přímo odkazuje. „V díle Labyrint světa a ráj srdce je Mámení jednou z postav. Hlavní body zůstávají zachované, ale každý rok se snažíme sebe i návštěvníky obohatit něčím dalším,“ tvrdí za organizátory Tereza Dobešová.

Výtvarný předvoj

Jubilejní ročník se trochu ohlíží zpátky. Na kolonádě rehabilitačního ústavu můžete už teď vidět výstavu fotografií, která se retrospektivně vrací ke všem dosavadním Brandýským mámením.

Tereza Dobešová ze spolku Brandýs ve světě

„V pátek 3. září otevřeme na zámku ještě před hlavním programem výstavu obrazů Z naší krajiny Josefa Coufala. Jde o tvorbu z několika desítek let. Noví majitelé jsou podobným akcím otevření. Jsme jim za to vděční,“ říká Dobešová.   

Pátek a sobota

Festival začne v pátek v 18 hodin v sokolovně, a to vernisáží výstavy Otto Placht: Konec je v nedohlednu. „Některé obrazy vznikly přímo pro Brandýské mámení. Večer pak bude mít koncert Václav Koubek a přátelé. Taky zažijete Slam poetry, neboli recitaci v dynamickém rytmu na aktuální témata. V sobotu bude dětská tvořivá dílna a divadelní představení. Odpoledne a večer na náměstí vystoupí Roman Dragoun anebo Lenka Dusilová.“

Brandýské mámení pořádá Spolek Brandýs ve světě, který opečovává labyrint z habrů. Peníze ze vstupného na tuto turistickou atrakci jdou podle Terezy Dobešové právě na organizaci zmíněného festivalu.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související