Bratři a lékaři Ivan a David Netukovi pokračují v rodinné tradici. Oba jsou kapacitami ve svých oborech

16. červenec 2021

Bratři Ivan a David Netukovi stanuli shodně ve svých 44 letech v čele dvou významných českých klinik. Zatímco starší Ivan léčí srdce, jeho mladší bratr David se věnuje operacím mozku a páteře.

Profesor Ivan Netuka je šéfem Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM. „Po absolvování lékařské fakulty jsem začínal na cévní chirurgii v Nemocnici Na Homolce, kde jsme se zčásti věnovali i operacím srdce. Strašně mě to chytlo a moje cesta tak logicky vedla za profesorem Pirkem do IKEMu,“ říká lékař.

Mladší ze sourozenců, David Netuka, je přednostou Neurochirurgické a neuroonkologické kliniky 1. lékařské Univerzity Karlovy a Ústřední vojenské nemocnice. „Mozek mě uchvátil svojí komplexností, strukturou, dráhami i centry. Je to prostě nejsložitější orgán našeho těla,“ prozrazuje.

Spory o to, jaký obor je podle nich důležitější, bratři nevedou. „Je potřeba dobře léčit srdce i mozek,“ míní Ivan Netuka. „Samozřejmě já vnitřně cítím, že jsem si vybral správně, a jsem hluboce přesvědčen, že bych nebyl dobrým kardiochirurgem. Každý má nějakou náturu a já jsem šťastný v neurochirurgii,“ navazuje profesor David Netuka.

Rodinná tradice

Lékařské povolání mají Netukovi v rodině, jejich dědeček byl významným neurochirurgem. „Dědeček nám nikdy neříkal, že máme dělat medicínu. Spíš nás od toho lehce odrazoval, protože je to dlouhá cesta, než se člověk stane odborníkem v dané specializaci. Ale těšilo ho to,“ říká Ivan Netuka, který byl s profesorem Pirkem u prvních operací v oblasti umělých srdcí na světě. „Srdce se vyjme jako u transplantace a místo něj se vloží srdce umělé – miniaturní stroj. Máme pacienta, který je na této totální náhradě už více než dva roky.“

Spolupráci na operačním sále si mohli bratři vyzkoušet zatím pouze jednou. „Byla to jedna z operací mechanických srdečních podpor, kdy jsme do srdce zaváděli čerpadlo. A protože tento konkrétní typ má zásuvku za levým uchem, poprosil jsem bratra, aby se k operaci připojil,“ popisuje Ivan Netuka. „Lebka je pro mě teprve vstupní brána, takže pro mě to byl relativně malý úkol. A protože člověka vždy zajímá, co neumí, především jsem koukal, co dělají s tím srdíčkem. Těch pár šroubků do lebky nebyl takový problém,“ vzpomíná s úsměvem bratr David.

Jak se chovat ke svému srdci a mozku, abychom se k lékařům dostali co nejpozději, či dokonce vůbec? Dozvíte se v audiozáznamu pořadu Slavné dvojice.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.