Břehy na březích Buňkova a Opatovického kanálu

Tisícovka obyvate a jeden rybník. To je vesnice na sever od Přelouče v okrese Pardubice. Nachází se na pravém břehu Labe a jmenuje se Břehy. Známá je rybníkem Buňkov, který tady postavili v druhé polovině 20. století.

Obcí protéká Opatovický kanál a vede tudy silnice z Přelouče do Hradce Králové. Dříve to byla císařská silnice z Písku na Varšavu a Břehy ležely na jejím přibližně 130. kilometru.

Břehy tenisové

Když pojedete po té staré císařské silnici, která je dnes silnicí číslo 333, uvidíte tenisové kurty. Tenis se tady totiž těší velké oblibě. A když je zima, hraje se stolní tenis. V tom se tady pořádá i turnaj. A není výjimkou, že tu potkáte i hráče, kterým už táhne na devadesát.

Stadion Cup

Prskolet, splašený trubky nebo kozí dech. Názvů pro legednární moped značky Stadion je mnoho. A právě tyto mopedy můžete každý rok v létě potkat i ve Břehách na závodech nazvaných Stadion Cup. Soutěží se po celé obci. Stadiony jezdí dokonce svůj vlastní seriál závodů. Potkat se tak s nimi můžete nejen ve Břehách ale třeba i v nedalekém Neradu.

Informační tabule vás seznámí s historií obce a rybníku Buňkov

Na břehu Buňkova

Břehy jsou tisíciletou obcí. První písemná zmínka o ní pochází z roku 1085. Její historie souvisí s opatovickým klášterem. V minulosti tady žil například i František Veverka, jeden z vynálezců ruchadla, který je pohřbený na přeloučském hřbitově. V druhé polovině 20.století si tady postavili rybník Buňkov. Ten je chovný ale slouží i ke koupání a na jeho břehu vznikl také autokemp. V létě je tak obec plná turistů.

Břehy Opatovického kanálu

Obcí protéká také Opatovický kanál. A protože na něm je i mlýn na Výrově, který je součástí Břehů, uvažují tady o vybudování muzea. To by mělo připomínat historii kanálu. Ten začíná v Opatovicích. Vytéká z Labe a kousek od Břehů nedaleko Semína se do něj vrací. Opatovický kanál sice sloužil k napájení rybníků vodou, Buňkov na něm ale neleží.

Čtěte také

autor: mkk
Spustit audio