Březen je nejlepší čas na výsadbu meruněk a broskvoní. A kdy je ostříhat?

1. březen 2021

Nejlepší dobou pro výsadbu meruněk a broskvoní je jaro. Během sázení je dobré stromek zkrátit a rány po řezu zatřít štěpařským balzámem. Meruňce prospěje i přikrytí bílou textilií, aby ji neporanil ranní mrazík nebo nespálilo jarní slunce. Meruňkám vyhovuje vápno v půdě, dobře se jim daří v opukových půdách.

„Běžnou zeminu snášejí ovocné stromy dobře. Nebývají tak náročné, jako například některé keře. Spíše jim vadí kyselá a přemokřená půda,“ říká zahradník František Hlubocký, který odpovídal v Radioporadně na dotazy posluchačů, které se týkaly právě meruněk a broskvoní.

Čtěte také

Na začátku března je nejvyšší čas na postřik broskvoní proti kadeřavosti. „Než se začnou budit, je třeba je postříkat alespoň jednou až dvakrát. Nejlepší jsou měďnaté přípravky. V současné době je na trhu pouze jeden - Champion. Do narašení udělejte jeden až dva postřiky v rozmezí deseti až čtrnácti dnů. Postřik se totiž při dešti smývá,“ radí zahradník.

Radikální řez broskvoní před rozkvětem

Radikální řez u meruněk a broskvoní by se měl dělat každý rok. Broskvoně se ořezávají na jaře, ale až v době, kdy mají dostatek mízy. Proto se stříhají v době, když už začínají rašit pupeny a vykvétají poupata.

„I když se vám to bude zdát kruté, je to přesně ta doba, kdy je řez nejúčinnější. Nezapomeňte ale každou ránu ošetřit štěpařským balzámem. U meruněk je to trochu složitější. Určitě je zkraťte při výsadbě, ale více prostřihávejte spíše až během sklizně plodů.

Je čas na roubování. Pokud se chcete dozvědět, jak na to, poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související