Brutální diskriminace, tvrdí o počtu vakcín pro Pardubický kraj hejtman

22. leden 2021 19:45

Pardubický kraj do začátku tohoto týdne dostal nejméně vakcín proti covidu-19 ze všech regionů. Zjištění přinesly servery iRozhlas a Seznam zprávy. Situace by se teď ale měla podle zjištění reportéra Josefa Ženatého zlepšit. I proto, že dorazí vakcína i od dalšího výrobce.

„Ten výsledek je takový, že centra Praha, Brno, Ostrava mají dominantní část dávek určených pro Českou republiku a kraje, kde není fakultní nemocnice, tak jsou velmi výrazným způsobem diskriminovány a řekl bych brutálně,“ říká hejtman Pardubického kraje Martin Netolický z uskupení 3PK. Počty vakcín by se podle něj měly rozdělovat, což se doteď tak úplně nedělo.

Poslední v řadě

„Pardubický kraj dostával počet dávek jako Karlovarský kraj, a to chci podtrhnout, že i Karlovarský kraj dostával velmi málo, neadekvátně málo k počtu obyvatel. Jenom pro srovnání, Pardubický kraj má půl milionu obyvatel, Karlovarský kraj 350 tisíc. Já samozřejmě odmítám soutěž mezi jednotlivými kraji o to, kdo je více a kdo méně očkován, prostě pokud nechceme mít vícerychlostní očkování v jednotlivých částech republiky, musí se zohledňovat výhradně populační hledisko,“ říká hejtman.

Čtěte také

V průběhu týdne jednal Martin Netolický s ministrem Janem Blatným (ANO), který přislíbil, že vakcín do Pardubického kraje přijde víc, a to jak od společností Pfizer, tak i od firmy Moderna.

„Zde předpokládáme v příštím týdnu dle středečního jednání s ministrem, že dorazí 600 dávek, v dalším týdnu 1400 a následovat bude 4300 dávek. Čili pokud posčítáme dodávky od firmy Pfizer a Moderna, tak se domnívám, že se v očkování výrazným způsobem posuneme a já musím konstatovat, že jednání s panem ministrem bylo věcné a především má dobré výsledky,“ dodává Martin Netolický.

Do Pardubického kraje zatím dorazilo více než 9300 vakcín, všechny od společnosti Pfizer. Největší dodávka, 4680 vakcín, přišla v průběhu tohoto týdne.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související