Brzda u Holic. Začíná oprava vytíženého kruhového objezdu

2. duben 2019 12:15

Od zítřka se řidičům zkomplikuje průjezd od Vysokého Mýta na Hradec Králové a Pardubice. Na frekventovaném hlavním tahu u Holic je přibrzdí oprava kruhového objezdu, dopravní značky odkloní na dva měsíce dopravu přes město.

Pro ty, kteří pojedou od Hradce Králové po I/35 a od Pardubic po I/36 směrem na Vysoké Mýto se zatím nic nemění, přes kruhovou křižovatku normálně projedou, silničáři totiž uzavřou vždy jen její jednu polovinu. Horší to budou mít řidiči jedoucí z opačného směru (od Vysokého Mýta). Ti při cestě na Hradec a Pardubice budou muset využít objízdnou trasu, která povede přímo přes Holice, konkrétně ulicí Vysokomýtskou, centrálním Masarykovým náměstím a pak ulicí Hradeckou, za ní se pak napojí na silnici I/35. Pojedou tak, jak se přes město jezdívalo před vznikem obchvatu v roce 2008.

Doprava zpátky do centra

Centru se nevyhnou ani auta mířící do Pardubic. Výpadovka z centra Holic na krajské město, ulice Pardubická, bude totiž v době stavby zaslepená. Řidiči tak budou mít na výběr ze dvou variant: buď využijí objížďku, anebo pojedou po vedlejší trase přes Horní Ředice.

Kruhový objezd u Holic

Holice tak nejspíš čekají krušné týdny hustého provozu a možná i kolony. V okolí Masarykova náměstí jsou navíc dvě základní školy, město proto na přechodech posílí v ranních a odpoledních časech hlídky, aby se děti dostaly bezpečně do a ze školy. Bude-li třeba, vypomůžou podle nezávislého starosty Ondřeje Výborného i úředníci a studenti z místní automobilní školy.

Práce na křižovatce zabere zhruba dva měsíce. Ředitelství silnic a dálnic upřesnilo, že hotovo by mělo být 9. června. Jak dále napsala mluvčí ŘSD Nina Ledvinová, oprava je nutná, středová část křižovatky je prý zdevastovaná od nákladních aut. Plánované stavební úpravy by tak měly zvýšit její odolnost a zmizet by měly i trhliny a výtluky v asfaltu. Akce bude stát 5,5 milionu korun.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související