Buchlov patří mezi nejstarší a nejzachovalejší královské hrady. Nikdy nebyl zcela dobyt

26. září 2022

Hrad Buchlov stojí na stejnojmenném kopci nad Buchlovicemi v pohoří Chřiby ve Zlínském kraji. Cenný je především svou zachovalou architekturou. Byl vystavěn v první polovině 13. století a patří tak mezi nejstarší královské hrady v Česku. Buchlov odolával obléhání a nikdy nebyl zcela dobyt. Do podoby, jakou má nyní, byl přestavěn v renesanci.

Na Buchlov můžete přijet z nedalekého městysu Buchlovice. Vydáte se směrem do buchlovských kopců a pojedete asi deset minut. Odbočka na hrad Buchlov je značená a určitě ji nemůžete minout. Autem se dostanete pohodlně až pod samotný hrad. Pak už vás čeká jen pětiminutová procházka k hlavní bráně hradu.

Buchlov má podle kastelána Rostislava Joška tři základní prohlídkové okruhy. Hlavní okruh trvá 90 minut a představuje návštěvníkům gotické a renesanční prostory hradu. Druhá trasa putuje po stopách hrabat Berchtoldů. Uvidíte přírodovědné a egyptologické sbírky, včetně mumií. Na třetím okruhu vás průvodci zavedou na vyhlídkovou věž hradu. Kromě toho nabízejí na Buchlově i speciální prohlídku pro děti ve věku od šesti do deseti let.

V současné době se dokončuje rekonstrukce jihovýchodního hospodářského křídla na druhém nádvoří. Tento komplex zahrnuje lovecký salonek, archivy, restauraci, vinárnu, vstupní místnost s výstavami a prodejnu suvenýrů. Během rekonstrukce bylo potřeba opravit zejména střechu. V roce 1931 totiž hrad vyhořel a nové krovy byly kvůli úsporám vyrobeny z tenčích profilů.

Třetí nádvoří

Pokud hrad Buchlov navštívíte, určitě byste se měli projít i po okolí. Například ke kapli svaté Barbory, které místní neřeknou jinak než Barborka. Manýristická stavba stojí na vrchu Modla a slouží jako hrobka majitelů buchlovského panství Petřvaldů a Berchtoldů. Od hradu ke kapli dojdete za dvacet minut.

autor: Petra Kopásková
Spustit audio