Budete-li vařit podle kuchařek Václava Malovického, dožijete se vysokého věku!

Koleda, koleda Štěpáne... Nepochybujeme o tom, že tuto koledu dobře znáte. 26. prosinec je neodmyslitelně spjat právě se svatoštěpánskou koledou. Ale tento den je spojený ještě s jednou hezkou tradicí – a ta velí připravit na Štěpána pernatou drůbež. Víme vůbec proč? Tušíte, co naši předkové jedli tento den? A věděli jste, že právě druhý svátek vánoční byl dnem koledování a návštěv?

Na tyto otázky nám odpověl v sobotu 26. prosince autor mnoha kuchařských knížek Václav Malovický, který byl hostem Českého rozhlasu Hradec Králové po 11. hodině.

Pokud máte v knihovničce některou z jeho knížek, pak vás možná bude zajímat, jak vznikly a hlavně, kde čerpal inspiraci.

Možná vás překvapí, že řadu receptů, než je zapsal, museli spolu s manželkou nejprve vyzkoušet. V historických zápisech totiž chyběly základní informace, například jakou mouku použít.

Dozvíte se i to, že původním povoláním je stavební inženýr, ale tuto profesi vyměnil za literární dráhu.

Václav Malovický vydal již spoustu kulinářských knih, ve kterých najdete nejen recepty ale i ilustrace a krátké povídky.

V jedné z jeho knih - Kuchyně staré Šumavy vás určitě zaujme toto motto: "Budete-li podle této kuchařky vařit 100 let, dožijete se stejně vysokého věku".

A protože na sobotu 26. prosince 2015 připadá 2. svátek vánoční nebo také svátek sv. Štěpána, byl pořad Vaříme se Zdenou Kabourkovou věnovám pokrmům, které se na tento významný svátek v české kuchyni tradičně připravují.

Knihy Václava Malovického

Příjemný poslech a dobrou chuť vám přeje Zdena Kabourková!

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.