Budoucí obchvat Ústí nad Orlicí povede dále od zástavby

17. duben 2018 12:05

Zastupitelé Ústí nad Orlicí schválili trasu budoucí přeložky silnice I/14, která bude tvořit obchvat města. Zvolili variantu, která bude od zástavby nejvzdálenější. Koridor územní rezervy na stavbu je v územním plánu města už mnoho let, bylo ale nutné upřesnit, kudy silnice povede, řekl starosta Petr Hájek (Sdružení Oušťáci).

„Ona i paradoxně vychází ekonomicky nejpříznivěji. Není důvod, proč by Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tuto variantu do budoucna nechtělo podporovat, protože vychází ekonomicky výhodně,“ dodal Hájek.

Omezení hazardu v Ústí nad Orlicí funguje, z města zmizely dvě třetiny automatů

Hazard (ilustrační foto)

Už tři roky platí v Ústí nad Orlicí vyhláška omezující provoz herních automatů. Jejich počet se stále snižuje a na konci příštího roku už nebude v Ústí žádný. Regulací hazardu ale radnice přišla o miliony ročně.

ŘSD dalo na popud radnice zpracovat vyhledávací studii se třemi variantami trasy, zastupitelé zvolili třetí z nich. Budoucí obchvat města se ze silnice od České Třebové odpojí u hasičské zbrojnice a povede za sídlištěm Dukla směrem k letišti a k místní části Oldřichovice. Zpět na státní komunikaci se vrátí před sousední obcí Libchavy.

Ústí na výstavbu obchvatu nenaléhá, stavět se bude až za mnoho let. Podle Hájka není automobilová doprava na průtahu městem kritická, protože silnice má čtyři pruhy. Část obyvatel proti dopravní zátěži protestuje, další skupina zase nechce, aby přeložka silnice vedla přes jejich pozemky, například v zahradní kolonii.

Práce na silnici I/14 mezi Libchavami a Ústím nad Orlicí
zdroj: ČTK
Spustit audio