Budoucí vládnoucí koalice v Královéhradeckém kraji chce v pondělí 19. 10. podepsat koaliční smlouvu

17. říjen 2020 09:16

Po necelých dvou týdnech od konce voleb do krajských zastupitelstev je v Královéhradeckém kraji téměř hotová koaliční smlouva. Zástupci ODS, STAN a Východočechů ji spolu s Piráty, Koalicí pro Královéhradecký kraj a Spojenci pro Královéhradecký kraj chtějí podepsat v pondělí 19. října odpoledne.

Jak vyjednávání detailů krajské spolupráce vypadalo zjišťoval reportér Ondřej Vaňura.

Čtěte také

Mluvil jsem s nejsilnějšími hráči nově vznikající koalice v Královéhradeckém kraji, konkrétně s Martinem Červíčkem, lídrem vítězné koalice ODS, STAN a Východočechů, který by se měl stát hejtmanem. A potom také s jeho pravděpodobným prvním náměstkem Pavlem Bulíčkem z Pirátské strany, která ve volbách skončila na třetím místě.

Oba potvrdili, že jednání o nové koaliční smlouvě proběhla bez zásadních rozepří. A oba lídři si dosavadní spolupráci pochvalují.

Aktuálně je to tak, že jednotlivé subjekty v oné poměrně široké koalici, si znění smlouvy odsouhlasily uvnitř svých stran nebo hnutí. A k tomu nejzásadnějšímu, tedy podpisu smlouvy, má dojít v pondělí 19. října 2020 v 16:00 hodin na Pivovarském náměstí před Krajským úřadem Královéhradeckého kraje v Hradci Králové.

Jaké hlavní priority bude koalice v Královéhradeckém kraji mít?

O tom budou samozřejmě podrobněji mluvit politici až po podpisu koaliční smlouvy. Přesto už teď Martin Červíček z ODS zmiňuje takové tradiční záležitosti, jako je doprava a zdravotnictví.

Čtěte také

Konkrétně zdravotnictví i v souvislosti se situací související s pandemií koronaviru. Mluvil o zajištění potřebného počtu lůžek a především zdravotního personálu.

Koronavirus ale podle Martina Červíčka ovlivní i ekonomickou kondici hejtmanství. Takže i s tím se bude muset nově vznikající koalice vypořádat.

A Piráti mluví také o životním prostředí, boji se suchem a rozvoji informačních technologií.

Jak to vypadá s obsazením rady Královéhradeckého kraje?

Při posledních jednáních k žádným zásadním změnám nedošlo. Platí tedy věci a jména oznámená minulý týden.

Čtěte také

Královéhradecký hejtman by měl mít nově pět náměstků, místo dosavadních čtyř. Kromě zmíněného Pavla Bulíčka to má být jeho stranický kolega z Pirátské strany Arnošt Štěpánek, potom Martina Berdychová z Východočechů, Rudolf Cogan ze STAN a také Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL.

Krajská rada má mít celkem devět členů. Dodejme ještě, že plánovaná koalice by měla mít v krajském zastupitelstvu, které má 45 členů, většinu 27 mandátů.

ČSSD a Hnutí ANO, které po volbách míří do opozice, na vznikající koalici kritizují především to, že po započtení všech subjektů se bude na řízení Královéhradeckého kraje podílet celkem deset různých stran a hnutí. Což je tedy podle ČSSD a Hnutí ANO veliké číslo.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související