Buďte v kuchyni i koupelně soběstační. Vyrobte si přírodní leštěnku, čistič i krém na ruce

7. únor 2023

Nechcete spoléhat na to, co vám nabídnou v obchodě? Jsou věci, které se dají jednoduše vyrobit doma. Třeba leštěnka, koupelnový čistič, ústní voda či pleťový krém. Jednoduché a osvědčené recepty nabídla posluchačům Českého rozhlasu Pardubice bylinkářka Radka Svatošová.

Nejjednodušší leštěnku si vyrobíte z olivového nebo jiného oleje a octa. Hotovo je během chvilky. Stačí, když smícháte stejný díl octa a oleje. Pokud preferujete vůni, přidejte na závěr pár kapek éterického oleje. Přípravek před použitím vždy protřepejte, aby se přísady spojily.

Leštěnka má poměrně dlouhou trvanlivost a můžete ji bez obav použít na dřevěný jídelní stůl, nábytek i dětské hračky. Dokáže dřevo vyčistit a zrenovovat, ocet lehce dezinfikuje povrch. Pokud si chcete užít i příjemnou vůni, můžete použít ocet, ve kterém se předtím macerovaly citronové slupky nebo borové jehličí. Ocet se dá nahradit citrónovou šťávou.

Univerzální koupelnový čistič s bylinami

Vyrobit si domácí čistič není nic složitého. Stačí jen pár základních věcí

K výrobě univerzálního čističe můžete využít přebytky sušených bylin nebo ostříhané čerstvé byliny ze zahrádky, jako je třeba vřesovec nebo levandule. Kyselina citrónová výrobek plně konzervuje a odstraňuje vodní kámen. Je netoxická, takže odpadní vodu klidně můžete poté použít na zalévání zahrady. Další ingrediencí je xanthan, což je přípravek, který se dá opatřit v obchodech se zdravou výživou. Díky němu získáte lehce gelovou konzistenci a prodloužíte trvanlivost. Ale nemusí být.

Potřebujete: Půl litru vody, jednu velkou hrst bylinek s antibakteriálními účinky (lichořeřišnice, šalvěj, levandule, vřes, vřesovec) nebo s obsahem saponinů (mydlice, zlatobýl), 100 gramů kyseliny citronové, 3 gramy xanthanu, éterický olej.

Postup: Bylinky vložte do studené vody, přiveďte k varu, asi půl hodiny povařte a nechte odvar přes noc zchladnout. Ráno přeceďte, přidejte kyselinu citrónovou a nechte rozpustit. Můžete přidat éterický olej. Do směsi vsypte xanthan. Tyčovým mixérem mixujte jednu až dvě minuty.

Jak si vyrobit mast proti bolesti kloubů nebo krém na rozpraskanou pokožku? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související