Buducnost republiky nebyla růžová, říká poslanec Jiří Hájek

31. leden 2022

Považuje se za patriota a k Pardubicím i našemu kraji má osobní a srdečný vztah. „V Pardubicích jsem se narodil a nepočítám, že bych se chtěl odstěhovat, byť teď mám zaměstnání, které mě nutí jezdit často mimo,“ říká Jiří Hájek.

Od roku 2020 je zastupitelem Pardubického kraje, v letech 2010 až 2014 byl starostou pátého pardubického městského obvodu, v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny ho lidé zvolili jako poslance za Pardubický kraj, kde kandidoval za uskupení Piráti a Starostové.

Čtěte také

Že se bude věnovat politice, se rozhodl na praxi v zahraničí. „Nějakou dobu jsem pracoval v Německu a Rakousku. A možná tam se začala rodit inspirace pro to, přinést zpátky do Čech něco lepšího, co jsem měl možnost v zahraničí poznat. Možná to byl ten prvotní impulz, zlepšit poměry tady u nás a přinést něco nového.“

A s jakými vizemi a cíli do vysoké politiky vstupoval? „Něco je představa, něco je praxe. Každopádně moje cíle se ztotožňovaly s tím, co jsme měli v programu v koalici Piráti a Starostové. Pro mě je to třeba zlepšit podnikatelské prostředí malým a drobným podnikatelům. Ono se o tom hodně mluví, ale málo se o tom dělá,“ říká Jiří Hájek.

Vraťme zemi budoucnost

Slogan, se kterým uskupení PirSTAN vstupovalo do voleb. Co ale znamená? „Budoucnost má každý, ale otázkou je jakou. A my ji neměli nějak růžovou. Chtěli jsme napravit ty věci, které minulá vláda trošku zanedbala. Jenom si vezměme třeba deficit, jaký naše minulá vláda dokázala za dva roky udělat,“ vysvětluje Jiří Hájek.

Jednání poslanců nějak působí na venek a jinak to vypadá, když je člověk jeho součástí: „Očekávání jsou vždy větší než realita. Co si člověk uvědomí, je to, že opravdu je jedním z těch dvou set, kteří můžou ovlivňovat chod země ve smyslu legislativního procesu. Když se s tím ztotožníte, tak pak vidíte kolem sebe trošku problém toho kolosu sněmovny, kde věci jdou nějakým tokem, který už moc ovlivnit nemůžete.“

Rekordně dlouhé jednání

22 hodin, déle o důvěře vládě sněmovna nikdy nejednala. To naznačuje, že s opozicí to nová vláda nebude mít snadné. „Byl bych hrozně rád, aby opozice naplnila svoji proklamaci věcného a konstruktivního přístupu. Zatím jsme svědky toho, jak se dělají obstrukce a jak se řeší ego několika jednotlivců. Mě jako technika tohle hrozně trápí, protože se nemůžeme pohnout dál,“ říká Hájek.

Jaké bylo první vystoupení Jiří Hájka u řečnického pultu v Poslanecké sněmovně. Funguje spolupráce s Piráty? Poslechněte si celý pořad.

Spustit audio

Související