Buňkov je zase plný života. Rybáři po nákaze herpes virem vrátili ryby do rybníka

17. březen 2020 11:05

Přeloučští rybáři můžou slavit. Po dvou letech zápolení s rybí nákazou začali znovu zaplňovat svoje rybníky. Na Buňkově vloni způsobil herpes virus nejvíc škody a zhruba 50 tun ryb museli rybáři na místě utratit.

Rybí nákaza potrápila rybáře dvě sezóny po sobě, teď ale mají důvod k radosti. V těchto dnech začali po vynucené pauze svoje rybníky znovu zarybňovat. Na ten největší, Buňkov, tak mohli nasadit až 30 tisíc kusů mladých kaprů určených k vánočnímu prodeji.

Čtěte také

„Máme z toho všichni ohromnou radost, že se nám podařilo hlavně vyčistit všechna loviště. Veškeré dezinfekční práce, které bylo potřeba udělat, jsme udělali přesně podle hlavního hygienika,“ vzpomíná zkušený rybář Karel Tesař jen nerad na loňský rok, kdy se na hladině padesátihektarového rybníka objevily mrtvé ryby. Denně sbírali deset až dvanáct van mrtvých ryb.

Dvojitá rána

Herpes viróza zasáhla hospodářství hned nadvakrát, předloni nařídili veterináři usmrtit 80 tun ryb, vloni pak asi 50 tun, a škody šly do mnoha milionů korun, řekl předseda místní rybářské organizace Josef Kratochvíl. „Předloni to bylo něco kolem osmi milionů, loňská škoda je odhadnutá na něco přes čtyři miliony korun včetně následných prací, vápnění a podobně.“

Rybáři po nákaze herpes virem vrací ryby do rybníka Buňkov

Po nařízeném vyvápnění už ale nejsou na místě žádné stopy, rybník je napuštěný a má novou obsádku. „Je to zhruba třicet tisíc kusů, což představuje zhruba sedmnáct tun. Ryby jsou v hodnotě něco přes milion korun.“

Podle Kratochvíla jde o ryby z jednoho místa a vybírali je prý pečlivě. „Ryby jsme vzali pouze z Rybářství Doksy, ta ryba má od loňska od veteriny certifikát, že je kvalitní.

Přeloučští rybáři teď doufají, že už se sem pohroma v podobě rybí nákazy nevrátí a v příštích dnech plánují zarybňovat i další rybníky v okolí, ve kterých se nemoc kaprů objevila.   

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související