Bydlet chytře se vyplatí. Ušetříte a zlodějům nedáte šanci

3. červenec 2018

V 21. století si můžete zařídit bydlení tak, aby spolu s vámi žilo v čase. Díky IQ aplikaci můžete vše ovládat z pohovky. Některé úkony obstará systém sám bez vašeho zásahu.

KNX je řídicí systém pro chytré a inteligentní bydlení. Je nezávislý na výrobci a uznávaný po celé Evropě. Češi si ho zatím takzvaně oťukávají a pozvolna, třeba na rozdíl od německých sousedů, se dostává i do jejich domácností.

Systém funguje na čtyřech základních pilířích: bezpečnost, komfort, úspora a flexibilita. Pro jeho instalaci bychom měli oslovit certifikovanou firmu, která ho zapojí a oživí. „Nemusíte se bát, když vypnou elektrický proud. Program uložený ve vašem zařízení se nevymaže. Hned potom, co se napájení obnoví, naběhne do běžného denního režimu,“ ubezpečuje Jakub Jiříček.

V chytré domácnosti jsou některé věci samozřejmostí

Inteligentní domácnost můžete ovládat díky aplikaci, kterou jednoduše spustíte v mobilu, tabletu nebo na PC. Běžné je to i na nástěnných ovládacích panelech. Zvládnou to lehce všichni členové rodiny. Inteligentní systém vydrží i přes jednu generaci a investice do něj se vám časem vrátí.

Co za vás KNX zařídí:

  • vyvětrá
  • simuluje vaši přítomnost, i když jste na dovolené, odradíte tak zloděje
  • nahlásí, když praskne rozvod vody a odpojí domácnost od hlavního uzávěru
  • podle předpovědi nejbližší meteostanice vytáhne před krupobitím nebo vichřicí venkovní rolety a žaluzie, aby se neponičily
  • v zimě se vrátíte do předem vyhřátého domu, nebo bytu
  • osvětlení reguluje podle denní doby
  • máte přehled o spotřebě energií
  • přichystá s předstihem venkovní bazén tak, abyste byli maximálně spokojeni
  • při spaní automaticky sníží teplotu v místnosti
autor: Věra Říhová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.