Byliny, které zmírní pocovidový kašel. Zkuste popenec nebo čechřici
I když budete stokrát listovat různými bylináři, nikdy se o rostlinách nedozvíte tolik, jako když si je utrhnete na louce a poznáte všemi smysly. Teď kvete popenec. Drobná a velmi hojná bylinka, která umí tlumit kašel, pomůže při zahlenění, ale také při zažívacích potížích.
A jaké další byliny vás zbaví nepříjemného kašle, včetně toho pocovidového? Zeptali jsme se v Radioporadně bylinkářky Radky Svatošové. Zapátrala po bylinkách, které jsou velmi hojné, a při troše dobré vůle si je najde každý.
„Popenec má příjemnou kořenitou chuť a zbaví vás kašle. Proto ho přidávám do salátů, ale výborný je třeba i čaj z čerstvé kvetoucí natě. Jednoduše vložíte nať do nádoby a zalijete horkou vodou. Po vyluhování popíjíte. Jinak je ale bylinek proti kašli mnoho. Mezi ty silné patří podběl a plicník. Na ty pozor, užívat se mohou krátkou dobu,“ varuje bylinkářka.
„Doporučuji třeba čechřici. Zajeďte si pro ni třeba do Orlických hor. Ze zahradních bylin je dobrý i na úpornější kašel yzop. Zkusit můžete i kvetoucí nať bukvice lékařské. Není to plod buku, ale bylinka, která kvete na začátku léta a právě kvetoucí nať je léčivá,“ vyjmenovává Radka Svatošová.
Jednou z nejznámějších bylin, která pomůže při problémech s dýchacími cestami, je jitrocel kopinatý, ale i jeho příbuzný jitrocel větší. Dá se z nich připravit čerstvý čaj nebo sirup.
Bršlice, urputný plevel s léčivými účinky
Bršlice kozí noha má různé názvy, například kerhák, kerhátek, kerhart, kozonoha, jarous, jericho, a podobně. Ze zahrádky se tento plevel velmi těžko odstraňuje. Ale zkusili jste bršlici někdy ochutnat? Má chuť podobnou petrželi, v dochuti možná ucítíte mladou mrkvičku. Je to vynikající léčivka, která je nejlepší čerstvá a syrová.
„Bršlice vás nikdy nezklame, zkuste ji přidat do salátu. Nebo z ní uvařte špenát či polévku. Budete překvapeni, jak je to dobré,“ doporučuje Radka Svatošová.
Bršlice je podle ní mimořádná léčivka, která má protialergické účinky, používá se při zažívacích potížích včetně křečí žaludku, při revmatismu a dně.
Kapary z pampelišky jsou pochoutka
Smetanka lékařská je léčivá celá. Sbírají se kořen, mladé listy, květy a poupata. Z poupat – ještě tvrdých a nerozpuklých – se dají vyrobit falešné kapary. Poupata se natrhají, vloží do sklenice, zalijí se octem, olejem a prosolí se.
Můžete přidat i kousek feferonky a hořčičné semínko. Už po týdnu se dají konzumovat. Poupata můžete přidat klidně i na pánev k ostatní zelenině a masu, když si připravujete například masovou-zeleninovou směs.
Související
-
Slupky z citrusů nemusí končit v odpadkovém koši. Vyrobte si přírodní vitamín C
Zimní měsíce jsou ve znamení velké spotřeby citrusů. Hlavně citróny, které nejsou chemicky ošetřené, mohou prospět našemu zdraví a podpořit imunitní systém.
-
Multivitamíny, které v obchodě neseženete, jsou zadarmo a rostou kolem nás
Nejste si jisti tím, jestli vitamínové tablety z lékárny zlepší vaši imunitu? Bylinkářka Radka Svatošová nabízí pár receptů, které vás nebudou nic stát.
-
Bylinky na nachlazení, pro muže i pro ženy
Lidé jimi léčili různé neduhy už od pradávna. I dnes jsou součástí velké spousty léků. Bylinky pomohou při chřipce a nachlazení, dokáží povzbudit či zlepšit náladu....
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.