Bytový dům v České Třebové je po požáru staticky v pořádku, část lidí se nevrátí čtvrt roku

6. červen 2019 06:35

Sedmipatrový dům v České Třebové, na jehož střeše v pondělí vypukl požár, je staticky v pořádku. Potvrdil to statik při úterní podrobné prohlídce. Z bytů v horním patře i v nižších podlažích se kvůli požáru muselo vystěhovat asi 80 lidí. Do nejvíc poškozených bytů se budou moci vrátit až za tři měsíce.

„Statik tam byl v úterý. Konstatoval, že panely nebyly tepelně narušené, ale pro jistotu, až se dnes odklidí nepořádek na střeše, budou se dělat tři sondy, aby se ujistil, že je všechno v pořádku,“ řekla starostka Magdalena Peterková (Koalice Pro Českou Třebovou).

Část evakuovaných našla první noc přístřeší u příbuzných a známých, několik lidí přespalo na internátu Vyšší odborné školy a Střední školy technické. Zatím je jich osm, další mohou přibýt. Podle starostky mohou zůstat i delší dobu, zajištěné mají i stravování.

Panelový dům patří bytovému družstvu. V důsledku hašení jsou horní byty značně poničené, nejde v nich ani elektřina.

Výše pojistky není jasná

Zástupci města se sešli s vystěhovanými obyvateli, předsedou družstva, společností najatou družstvem na úklid a vyřizování pojistných událostí a firmou, která střechu opravovala. Její pojistka na práce na domě činí pět milionů korun, výše pojištění odpovědnosti za škodu není jasná. Šéf firmy skončil podle starostky s psychickými problémy v nemocnici. Část škod může uhradit pojištění bytového družstva i samotných obyvatel domu.

Požár bytového domu v České Třebové

Radnice uspořádá na pomoc evakuovaným veřejnou sbírku, podpoří je i sbírkou ošacení, přikrývek a podobně. Po vyjasnění škod a plnění pojišťoven chce lidem pomoci i penězi. Městská policie bude dům střežit proti rabování, družstvo by si ale mělo na noční hodiny najmout soukromou agenturu.

Pardubický kraj předběžně přislíbil na odstranění následků a nepojistitelných škod mimořádnou pomoc milion korun. Spolu s hasiči chce také zajistit několik desítek vysoušečů.

Požár s největší pravděpodobností vznikl od natavování lepenky, kterou na střeše dělníci opravovali. Škoda se zatím odhaduje na 30 milionů. Zásah hasičů byl kvůli horku a pěšímu výstupu na střechu v dýchacích přístrojích velmi náročný. Na místě se vystřídalo 18 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů ze dvou okresů, dohromady jich bylo až 90.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související